Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunrendszer erősítés

2011.11.05

 

 
Tesztünkből megtudhatod, milyen állapotban van az immunrendszered, és mit tehetsz azért, hogy fittebb légy.
 
Vajon mi a titkuk azoknak, akik tüsszögés,láz és köhögés nélkül megússzák az évszakváltozásokat? Dr. Peter Schneider müncheni immunológus szerint az edzett test ellenálló képessége a legjobb fegyver a meghűlés ellen.
Védelmi rendszerünk első bástyája a nyálkahártya. További fontos védőpajzsok azok a sejtek a vérben, amelyek felismerik az idegen anyagokat. A leukociták, azaz falósejtek észlelik a testbe behatoló idegen anyagokat, bekebelezik őket, ugyanakkor serkentik a szervezetben más baktériumölő sejtek termelődését is. Védekező rendszerünk jelentős eleme még a gyomor és a bél savanyú közege, amely nem kedvez a kórokozóknak, a bőr a csecsemőmirigy és a mandulák. A légúti betegségeket kiváltó rhinovirusoknak nem lenne semmi esélyük, ha immunrendszerünk minden egyes segítője tökéletesen működne. Ez azonban ritkán fordul elő. A stressz a rossz étkezési szokások, vagy a kevés alvás, az immunsejtek hatékonyságát károsítva gyengíti az immunrendszerünket.
Tesztünkből megtudhatod mennyire vagy felvértezve a kórokozók ellen. Ne aggódj, ha kellemetlen eredményt kapsz: amennyiben követed a tanácsainkat, ismét formába hozhatod magad.

I. Milyen erős az immunrendszered?

1. Nyugodtan és mélyen alszol? Kipihenten ébredsz reggelente?
A A bulizós estéket leszámítva igen 2 pont
B Általában igen 1 pont
C Szinte soha 0 pont

Jól fontold meg, hány áttáncolt éjszakával fűszerezed a szürke hétköznapokat, ugyanis az immunreakciókért felelős, hormonok és sejtek újra épülését segítő antitestek éjszaka termelődnek. Egyetlen átvirrasztott éjszaka a felére csökkenti az immunsejtek számát.

2. Dohányzol?
A Igen 0 pont
B Nem 2 pont
C Passzívan 1 pont

A cigaretta az immunrendszer legnagyobb ellensége. A nikotin káros hatása miatt a dohányosok szervezetének 40%-al több C-vitaminra van szüksége, mint a nemdohányzóknak. Ráadásul a füstrészecskék orr és nyálkahártya védekező képességét is gyengítik. A nikotin és a hideg is érösszehúzó hatású, az immunsejtek nem jutnak oda.

3. Milyen gyakran kapsz gombás fertőzést, herpeszt, hólyaggyulladást?
A Gyakran 0 pont
B Ritkán 1 pont
C Soha 2 pont

A herpesz vírust szinte mindenki magában hordozza. A már látható tünetek akkor keletkeznek, mikor az immunrendszer már nem tudja a kórokozókat kordában tartani. A gombás fertőzés és a húgyhólyaggyulladás is a szervezet legyengülését jelzi. A kínai akkuponktúrában a hólyagvezeték a testet a kislábujjól egészen a két felső metszőfogig körbejárja. Ez a hideg elszenvedésének első jelzője. Azt jelenti, hogy nem védtem a testem eléggé!

4. Elégedett vagy az életeddel?( párkapcsolat, munka, stb.)
A Igen 2 pont
B Igen is meg nem is 1 pont
C Az életem minden területe változásra szorul 0 pont

Lelkiállapotunk és immunrendszerünk terhelhetősége szorosan összefügg. A krónikus stressz és rosszkedv csökkenti az ellenállásért felelős T sejtek számát. A szakértők szerint az immunreakciók 10-20%-át pszichikai állapotunk befolyásolja, ezért az optimisták ritkábban esnek ágynak.

5. Milyenek az étkezési szokásaid?
A Főzök magamnak, változatos az étrendem sok gyümölcssel és zöldséggel 2 pont
B Éttermekben étkezem, Néha vétkezem, de összességében odafigyelek az étkezésemre.

1

pont

C Készétteleken és gyorséttermi ételeken élek 0 pont

A tápanyagok elosztásakor az immunrendszer csak akkor következhet, ha szervezetünk az agyat, az idegrendszert, és más fontos szerveket már kiszolgálta. A megfelelő mennyiségű fehérje, vitamin és ásványi anyag szerves része kell, hogy legyen az étrendünknek.

6. Szedsz gyógyszert?
A Nem 2 pont
B Igen 0 pont
C Néha 1 pont

 A kémiai anyagok befolyásolják a test természetes védekező mechanizmusait. Az antibiotikumok például kiölik az immunrendszer működését segítő bélflórát. A kortizon tartalmú készítmények pedig csökkentik azon anyagok termelődését, amelyek a véredények immunsejt és antitest áteresztő képességéért felelősek.

7. Rendszeresen sportolsz?
A Igen 2 pont
B Nem 0 pont
C Hébe-hóba 1 pont

A rendszeres mozgás karbantartja az immunrendszert. Csökkenti a stressz hormonok termelődését és javítja a vérkeringést, így a hasznos falósejtek gyorsabban jutnak el rendeltetési helyükre.

8. Minden rendben az emésztéseddel?
A Jobb nem is lehetne 2 pont
B Ritkán panaszkodom hasmenésre, puffadásra, székrekedésre 1 pont
C Emésztési zavaraim miatt gyógyszert szedek 0 pont

 Ha jól működik a bélflóránk, akkor a szervezet természetes ellenálló képessége időben megfékezi a betegségeket kiváltó kórokozókat, vírusokat gombákat. A bélműködés logikusan osztja fel az étkezésből származó tápanyagokat, amelyek aztán az immunrendszerbe épülnek be.

 

9. Gyorsan talpraállsz egy-egy betegség után?
A Igen 2 pont
B Nem 0 pont
C Néha 1 pont

 A betegség utáni regenerációképesség megbízhatóan jelzi az immunrendszer állapotát. Aki gyorsan túljut a betegségeken annak erős az ellenálló képessége.

10. Mennyire zaklatott az életed?
A Állandó stressz alatt élek 0 pont 
B Stressz és nyugalom váltja egymást 2 pont 
C Unatkozom, úgy érzem többet tudnék teljesíteni 1 pont 

 

  

 

Az állandó stressz csökkenti az immunsejtek számát, ugyanakkor alvászavarokat okoz. A lustálkodás is hasonló problémákhoz vezet. Aki folyton unatkozik annak a szervezete stressz hormonokat termel. Ugyanakkor csökken a szervezetben az IgA (kiválasztó immunglobinA) nevű immunfaktor koncentrációja. Ez a speciális antitest a leghatékonyabb fegyverünk az influenza vírus ellen.
 
Immunerősítés 12 lépésben:
 
Ahogy a személyiségünk a külsőnk az immunrendszerünk is személyenként eltérő. Vannak azonban árulkodó jelek, amelyekből megállapíthatjuk az állapotát. Számold össze a tesztben szerzett pontjaidat—ezekből kiderül mennyire ép a szervezeted védőpajzsa. A 12 pontból álló immunrendszer erősítő programunkkal pedig el is kezdheted a megújítását.
 
0-10 pont
Az immunrendszered gyakorlatilag cserben hagy. Kezd el az első lépéstől, és küzd végig magad az immunerősítés minden lépésén.
 
11-15 pont
Már jó úton haladsz elég ha a 6. ponttól kezded a programunkat.
 
16-20 pont
Immunrendszered tökéletesen működik, de hogy így is maradjon, fogadd meg és kezdj a 10. lépéssel kezdődő tanácsainkat.
 
 
0-10 pont Immunrendszer újjáépítése
 
Ha évente 4-5 x szenvedsz meghűlésben, minden immungyengítő faktort fel kell derítened: nikotin, stressz de környezeti ártalmak vagy krónikus gyulladás, vagy alváshiány is okozhatja az ellenálló képesség gyengülését. Legjobb, ha kikéred szakorvos vagy természetgyógyász véleményét.
 
1.Lépés
Méregtelenítés sokat segíthet. Articsóka keserű ital 3x1 evőkanál, Alma író reggel 2 dl és Basico 2x1 teáskanál. Legalább 2 hónapig folytatni. A csecsemőmirigy aktivizálására nagyon jó a jóga egyik gyakorlata, amikor a belégzés végén végigkopogtatom a felülről lefele a szegycsontot és közben áááá hangot adok ki. A csecsemőmirigy 14 éves korban elkezd sorvadni. Egy kis immunsejt kilökődést viszont elérhetünk ezzel a gyakorlattal.
 
 1. lépés
Alternatív megoldásként szedj növényi eredetű immunerősítőket is. Legjobb a kas virág (Echinacina 2x1 teáskanál 2 hónapig). A vírusok és baktériumok elleni harcban erősödni fog a fehérvérsejtek aktivitása, nő az étvágyuk és gyorsabbak lesznek. Az életfából (thuja) vagy sédkenderből (eupatorium) nyert eszencia szintén mozgósítja a test saját védekező rendszerét. A Schüssler No 3-as só (Ferrum phosphoricum) D 12-es potencia 3x1 tabletta naponta.
 
 1. lépés
Biotápanyagok fogyasztásával szintén fokozhatod ellenálló képességedet. A C-vitamin például az immunglobulinok számát növeli meg. Ezen kívül az A-vitaminnak, mert erősíti a nyálkahártyát és a B-vitaminnak, amely antitestek képződését segítik elő szintén pozitív hatása. A szelén és a cink növeli a falótestek aktivitását. ACE drops, és a Borsmenta-zöldtea, napi 2 tabletta Nahrofit kávé és vanília ital, mely teljesértékű táplálék a legjobb segítség.
 
 1. lépés
Tudtad, hogy 15 perc idegeskedés körülbelül 200-250 milligramm C-vitamint von el a szervezetből? A C-vitamin a nátha elleni védelem egyik legfontosabb alkotó eleme. Ezen kívül a feszültség és az idegeskedés kortizol és adrenalin hormonokat szabadit fel, amelyek megint csak immunsejtek termelődését gátolják. Aki képes csökkenteni az életében a stresszt, az akár négy-hat héten belül 20%-al javítja az immunreakciót! Levendula olaj, Antistressz olaj a bőrre kenve, vagy a fürdővízben feloldva gyors segítség. A Halolaj, Q10, és a Royal kapszula napi 2-3-at bevéve növeli a teljesítőképességet és a toleranciát. Így javul a stressz tűrés. Belsőleg a Citromfű teát érdemes használni még.
 
 1. lépés
A száj az orr és a torok nyálkahártyája alkotja az első védelmi vonalat, amely a vírusokat és baktériumokat távol tartja a létfontosságú szerveinktől. Ám csak akkor, ha e 3 védelmi vonal nyálkahártyája egészséges és jól hidratált. A kiszáradt nyálkahártyát belülről több folyadékkal, vagy a gyümölcsök közül napi 2 alma elfogyasztásával segítheted. Védeni Eucasol sprayt a mellkas ruhájára fújva 6 órán keresztül fertőtleníti a levegőt. Orr alá kenhető az Alpesi balzsam. De a legjobb beleülni egy kád vízbe és meleg párában beszívni az Erősítő fürdő, vagy a Téli fürdő páráját.
 
11-15 pont Immunrendszer erősítése
 
Ha a teszt középmezőnyében végeztél, nincs szükséged az injekciókúrára, sőt még vitamin tablettákról is lemondhatsz, abban az esetben, ha a napi táplálékbeviteled fedezi a vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ettől függetlenül lehet még javítani az immunrendszered aktivitásán.
 
 1. lépés
Heti 2 szauna meggátolja a vírusok elszaporodását, mert a forró levegőhőmérséklete melegebb, mint amit a vírusok el tudnak viselni. Ezen kívül a hideg és meleg váltakozása serkenti a vérkeringést, amely egy vírustámadás esetén azonnal mozgósítja az immunsejteket. Érdemes párologtatni Citrom, Narancs, vagy 31-es olajat közben.  Készíts 10-15 perces lábfürdőt magadnak 1 evőkanál Lábfürdő sóval és 3-5 csepp Teafa olajjal miközben a víz hőmérsékletét fokozatosan növeled.
 
 1. lépés
Összesen 72ezer idegpálya indul a talpunkból, és behálózzák, egész testünket-ha a lábujjaink melegek akkor az immunrendszerünkkel nem sok baj történhet. A jéghideg lábaktól azonban ellenálló képességünk szó szerint fagykárokat szenvedhet: ha hideg a lábad, a vegetatív idegrendszer csökkentheti a légutak vérellátottságát, így egy óra alatt a nyelőcső hőmérséklete 3 Celsius fokkal visszaesik. Ha nem hideg a lábad, akkor elég a Lábkrémmel alaposan átmasszírozni. Különösen a lábujjak közét megcsipkedni és a lábujjak alatti párnát a szív felé masszírozni. Ha hideg a lábad, akkor érdemes Boróka krémmel felmelegítés után bekenni és zoknival védeni, amíg beszívja a krémet. Addigra jól felmelegíti a lábat is.
 
 1. lépés
A jól működő védelmi rendszer fontos tartópillére a bélműködés. Lehetőleg ne terheld túl a gyomrodat: mondj le a 7óra utáni vacsorákról. Ha heteken keresztül rendszeresen beiktatod az étrendedbe a Probiofitet, akkor megkapod a kellő probiotikus baktériumot és vele együtt a tápanyagot, inulint, is viszel be. Ez fokozza a bélflóra immunsejtjeinek a mozgékonyságát.
 
 1. lépés
A rendszeresen végzett, kitartást igénylő aerob gyakorlatok, pl. a futás, gyaloglás, biciklizés először ugyan leterheli az immunrendszert, viszont élénkítő hatása aktivizálja a fehérvérsejteket. Kutatások bizonyítják, hogy az úszás különösen hatékony: karban tartja a vérben található faló sejteket, és akár 30%-al is növelheti az aktivitásukat. A Qi-kung gyakorlatok, pedig egyszerre sressz csökkentők és immunerősítők. Úgy, hogy napi 15 percet vesznek csak igénybe!
 
16-20 pont Az immunrendszer fitten tartása
 
Szervezeted ellenálló képessége tökéletesen működik, utoljára évekkel ezelőtt lehettél beteg. Tippjeinknek segítségével megőrizheted ezt az állapotot.
 
 1. lépés
A tea olyan anyagokat tartalmaz, amelyek bizonyos immunsejteket nagyobb aktivitásra ösztönöznek. Ezek a Gamma Delta T sejtek, amelyek, a kórokozók gyors elpusztításában vesznek részt. Tudtad, hogy a gyömbérteában található anyagoknak olyan gyulladáscsökkentő hatásuk van mint az aszpirinnek? Igyál gyömbérteát, vagy ízesítsd a főzetet reszelékével.
 
 1. lépés
Alvás közben a szervezet kijavítja a megrongálódott sejteket. Alvászavarok esetén vérnyomás és kortizon nevű stressz hormon szintje megemelkedik, amely miatt csökken szervezetünkben termelődő antitestek száma. Schüssler 5-ös só (Kalium phosphoricum) D6-os este 2-3 tabletta elszopogatása szinte mindenkinek kell időszakonként.
 
 1. lépés
Mivel a kórokozók a kilincsen vagy telefonkagylón akár 3 órán keresztül is életben maradhatnak, ha az nem fém. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás- naponta legalább 6 alkalommal. Legyen nálad a Kéztisztító gél kis flakonja és akkor víz nélküli helyen is meg tudod oldani.
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis promise program

(elissaria, 2022.04.12 22:49)

Ddyazj Viagra Original Kaufen https://bestadalafil.com/ - cialis 20 mg Cmmtgs The change in momentum is mv i mv f W h g The average impact force from Eq. One branch of the effort is centered on the development of new nanomaterials with desired properties such as more efficient utilization of solar energy enhanced catalytic activity and superhydrophobic selfcleaning. <a href="https://bestadalafil.com/">generic cialis no prescription</a> Bwtbub What organism is responsible for this How should his c ollege friends and contacts be treated Questions l STEPUP TO MEDICINE Ecpney https://bestadalafil.com/ - purchase cialis

Lovasberény

(Várnagy Emese, 2012.04.19 11:59)

Szia Edit!
Olvasgatom az oldalad és gratula hozzá!
Minden elismerésem a tiéd!
MSZK
Emese

Re: Lovasberény

(Dr. HEM, 2012.04.23 05:09)

Kedves Emese!
Nagyon köszönöm a figyelmedet! Szerintem hasonló a célunk, csak mások a módszereink. A segítés viszont az alap. Tervezek heti 1 pesti napot, akkor tudunk újra találkozni.
Üdv:Edit