Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI AZ A 6 ÉTEL, AMIT SOHA KI NE HAGYJ AZ ÉTKEZÉSEDBŐL? II. BURGONYA

2017.08.20

Itt a második legfontosabb táplálék:
II. A burgonya:
No nem a zsírban sült formájára gondolok, amit agyonsózva lehet kapni a „mekiben”! Csak a sós vízben főtt, darabos, vagy egész burgonyára vonatkozik, és a sütőben sült változata az egészségre jótékonyan ható.

 

  • Vissza kell szoknunk a természetes ízekre. Ma már mindent agyon cicomázunk, láttam a sült krumplira sajtot reszelve tálalni… Egy adag eléri így az 1000 kalóriát! 10 dkg sült krumpli 172 kcal. De az azért kevés. Otthon jobb esetben csak 20-25 dkg-ot eszel. Vagyis 430 kcal. Ha még erre kis sajtot reszelsz, a Trapistából 341 kcal 10 dkg, ha 15 sikerül, hogy „szépen befedje”, akkor 515 kcal. 945 kcal és még nem is ettél csak krumplit. Ez egy rövid eszmefuttatás volt, hogy hogyan lehet a bőség zavarában teljesen felesleges dolgokra rászokni. És nem az a baj, hogy Te rászoksz, hanem, hogy a gyereked már nem is ismer mást. Ő elejétől ezt kapja)

burgonya.jpg                                Táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll a burgonya, nemcsak a gyógyító hatásában. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Ráadásul nem tudjuk, hogy a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. Persze a krumpli püré esetében ez nem igaz, annak magas a glikémiás indexe (azaz gyorsan kerül be a véráramba és emeli meg a vércukrot, és következményeként az inzulin szint is hirtelen nő meg.) A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

Manapság sok helyen kapható az édesburgonya. Ez talán még az előzőnél is jobb egészségőrző hatású. Gyerekek az édes íze miatt jobban elfogadják. És ez ehető nyersen is, feldarabolva, nasi helyett rágcsálni kitűnő. Levesekbe krumpli helyett teszem, különösen a krémleveseknél szeretem az ízét.
Ha van jó édesburgonyás recepted, várom!És persze küldöm a következő levélben!

Edd magad egészségesre!
Következik a cékla.
Szeretettel: Dr. Harsányi Edit Marianna
                            A Bagoly 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.