Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI AZ A 6 ÉTEL, AMIT SOHA KI NE HAGYJ AZ ÉTKEZÉSEDBŐL? I. MÁK

2017.07.27

 

Réges-régen még a múlt évezredben, mikor orvosi egyetemre jártam, sokszor elcsodálkoztam, hogy egyáltalán hogy tudtak emberek túlélni valamit is. Hiszen télen sok helyen nem volt fűtés, és reggelre befagyott a macska vize a sparhelt alatt… Nem voltak gyógyszerek, de a nagymamám 20-30 ember problémáját oldotta meg a tanyán. Nem voltak hasmenések, csak iszonyatos sok munka. Ha meg a gyerek beteg lett, hát vártak és imádkoztak. De az biztos, hogy nem igazán tudtak ilyesmikről, mint mandula gyulladás, vagy fülfájás. Az is igaz, hogy divat sem volt. Szóval boldog volt aki a kucsmát felrakhatta a fejére.

Mégis izgatott, hogy vajon mit csináltak másképp???
Azt gondolom, hogy a rengeteg betegség mögött ott van az étkezésünk megváltozása is.
Viszont ételeket manapság kihagyunk, sokszor nem is ismeri a gyerek.
Persze sokkal jobb az életünk, de muszáj kihajítani azt is ami jó volt?
Nézzünk néhány ételt, ami régen nagyon gyakori volt, de ma ritkaság.

I.A MÁK:
Emlékszem, hogy nagyanyám hányszor várt otthon mákos tésztával gimnazista koromban. Amikor beléptem a lakásba, már tudtam, hogy a kedvencem vár.
Persze kellett a nyugtatás, mert utáltam oda járni.
72a8ad_0057464b2a764bca93b2a461557d9f56-mv2.jpgA gyerekeimnek növekedés idején adtam a szezámmag és a mák egy-egy arányú keverékét mézben tartósítva, és minden reggel egy teáskanálnyit kaptak. Jó kis erős csontozatuk lett. Ugyan így hat a csontritkulás megelőzésére is, tehát egész életen át tartó szedést javaslok.
Papaver somniferumot, azaz a kerti mákot kell enni, mert közel 100 fajtája van, és legtöbb kertészeti célokat szolgál, gyönyörű virága miatt.
Mit kell tudnunk még  a mákról? Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat, enzimet: foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására.  Azt is tudnunk kell, hogy nem azonnal hat. Hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.
A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését.  A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, amely a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. 

Most már csak az hiányzik, hogy egyed!!! Jó étvágyat!

(Jön a következő: a burgonya)
Szeretettel:Dr. Harsányi Edit Marianna
                               A Bagoly

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.