Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mainau a Virágsziget 2009 július

2010.05.25
                                                     MAINAU A VIRÁGSZIGET
 
 Kép  A sziget 15000 évvel ezelőtt alakult ki a jégkorszakban. Humusz rakódott rá, utána az ember telepítette be növényekkel, 3800 évvel ezelőtt.
Kr.e. 2000-ben Augusztus császár vette birtokba, 500 évig tartották a szigetet 2 katonás helyőrséggel.
Időnként a német hercegség, majd francia királyság birtokolta. Kr.u.800 évvel kolostort telepítettek ide. 300 évvel később a németek hatalmas falakat építettek a sziget körül és gyógyszer és élelmiszer raktárként használták.
1805-ben Bodense lett a sziget. 1827-ben Eszterházy gróf vette meg 67.000 guldenért. Használni nem tudta, mert a szigeten nem volt élet. Viszont Svájcban volt egy barátnője: Ez volt a valódi ok, az alibi, hogy miért kell ide utaznia. 3 évvel később meghalt a herceg, de előtte még eljátszotta a szigetet a kaszinóban. A gróf vitathatatlan érdeme, hogy beültette szőlővel és mediterrán növényekkel a szigetet.Kép
Több tulajdonos váltás után a Bajor herceg, I. Frigyes vette meg, 1856-ban. Mai napig itt van a család nyári rezidenciája. Akkor megcsináltatta kertészeivel az otthoni kastélya parkját nagyban Mainau szigetén. Ezt láthatjuk ma.
Mindehhez meg kell érteni a szigetet. Mediterránnak tűnik a sziget, de ez nem teljesen igaz. Télen hideg van, be is fagy a tó körülötte. Viszont kiegyenlítő szerepe van a víznek. Télen hideg pára jön be a szigetre ezért ott nem fagy. Nyáron pedig a szárazságot is enyhíti a tóból jövő pára.

Kép Virágszobrok találhatók a szigeten, amit évente 4-5x telepítenek át és ültetik újra. Mindig az évszaknak megfelelő virágoktól színes.

 

 

 

 

 

Kép Virágokból ki van rakva a Bodensee és a települések nevei mellette. Az Insel Reichenau például a zöldségeiről híres, így azok vannak a település neve mellé ültetve.

 

 

 

 

Híresek az Eszterházy tuják. Sok helyen Kép látható a szigeten. Ezzel stabilizálta annak idején a termőföldet, hogy a szél le ne fújja.
A rózsák utcája, a tavasz utcája. 1.200.000 tulipánnal van teleültetve. 25 féle színű  a feketétől kezdve minden színárnyalat megtalálható. Van olyan, hogy egy tőről 3 tulipán nyílik, háromféle színben.

Ősszel nyílik a dália, melyből 25.000 tő, 25 féle színben ad a szemnek gyönyört.

 

 

 

 

Kép Az olasz vízlépcsőt rózsa lépcsőnek is hívják. A tetejénél van egy hársfa, mely arról nevezetes, hogy 1862-ben ültették, Viktória Linde hercegnő születésekor. Azóta is, ha a hercegi családban nagy esemény van, születés, házasság, akkor ültetnek egy hársfát!

 

 

 

A rózsakert! A rózsák ideje a június. AKép  rózsák pedig a virágok királynői. 200.000 rózsatő van elültetve, 1200 fajtából. Ez egy klasszikus rózsakert, a bádeni Fridrich telepítette ide 1871-ben.  Utána hanyatlásnak indult a.1960-ban kezdték felújítani. Megnyújtották a területet, hogy több rózsatő férjen. Klasszikus olasz rózsakert láthatunk, jellemzője a reneszánsz idején divatos, szimmetrikus, geometriai formákban ültetett a tövek. Gyönyörű színkavalkáddal.

A Pálmaház előtti erkélyen a nagy virágtartókban a 4 évszak virágait ültették el.
Kép A szigeten 14 pálmaház van, de kettő az igazán nevezetes közülük. Az egyik a Nagy Pálmaház, a másik a Pillangó Ház.
A Nagy Pálmaházat 1989-ben építették. Specialitása, hogy a növényekkel együtt tud nőni. Területe 1000 m2, 15 m magas, Látogatási főidénye tavasztól őszig tart. Ebben az időben 2500 orchideaval díszítik. A pálmaház mellett van egy kicsi bokor mely a Húsvét szigetekről származik. Ott már kipusztult, de itt még van! Mellette egy manapság sokat vizsgált fa, a Ginko Biloba. 1876-ban Viktória hercegnő a svéd herceggel házasodott, mely alkalomból ismét ültettek egy hársfát, mellette felirattal.
Barokk templom van a kastély szárnyában.Kép  A keresztes lovagok címere díszíti a falat, fehér alapon fekete kereszttel. „Banyato” építette a templomot és a kastélyt. A templomot Máriának ajánlották. A német keresztes lovagok védőszentje is Mária volt. A főhajóban az oltár melletti szobor Thüringiai Elisabeth védőszenté.
Bodensee királya, a virágok királya. A mai tulajdonos Björg gróf,  idősebbik húga Bettina. A svéd királynő Szilvia eljött a házasságkötésükre. Legfiatalabb Diána hercegnő, aki kalapokat gyárt és még hajadon.

A Nobel díjasok minden évben Lindauban gyűlnek össze. A záró vacsorát Mainau szigetén tartják. Akkor építették a hatalmas fehér sátrat, mikor ott voltunk. Idén a víz a téma, hogyan lehet megőrizni, ez a kérdés. Jövőre az energia kerül porondra, utána pedig a Föld megóvása. Ezt a feladatot Lennart Bernadotte gróf és felesége Sonja grófnő csinálja.

 

A pillangó ház fele ismét látunk Eszterházy által betelepített fákat 1830-ból. Ezek a sziget legöregebb fái.

Kép A pillangó ház egy igazi kuriózum. 90% páratartalommal, 25C állandó hőfokkal, igazi dzsungelhangulatot ad. A növényeken különféle méretű és színű hernyók lakmároznak. A falak mentén több helyen bábok várják szép sorban a kikelést. Mindenfele színes, egzotikus és nagyon barátságos pillangók repkednek, de akár kézen is megállnak. A virágok között kis tálkákon déli gyümölcsök láthatók feldarabolva, abból lakmároznak.

A cégnek köszönhetően már több alkalommal is jártam a Virágszigeten. Mindig más arcát mutatta, más útvonalon jöttünk és más virágok nyíltak. Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, de a virágok közé se!

                                                                                                                                  Dr. Harsányi Edit