Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyárlátogatás Svájcban 2010.05.14-18.

2010.05.24
                    NAHRIN GYÁRLÁTOGATÁS SVÁJC 2010.05.18.

 

Kép Szokásosan  fogadtak minket! Havasi kürt szóval!

 

 

 

 

Utána megnéztünk egy filmet a Naringyárról, a hitvallásukról, amit most Szilágyi Ildikó tolmácsolt nekünk.

Kép

Az alagsorban van egy raktár, ahol minden egyes keverési mintából eltesznek, ha reklamáció van, össze tudják hasonlítani, hogy az ő hibájuk-e, vagy a tárolás során keletkezett a gond és ez nem az ő felelősségük.Kép

 

Az igazi gyárlátogatást felülről lefele kezdtük, hiszen ez követi agyártási folyamatokat a leghívebben. 

 

 

 

 

4. szint. Igazgatóságok, kiszállítás Svájcon belül.Kép                                                     Mindig megcsodálom a termékek sokaságát amit Svájcban használnak. Nekik pl. még van kétféle Ice teájuk pluszban.

Nagyon büszkék a svájci forgalomra. Minimum napi 2000 csomag megy ki, de van amikor 6000! Csomagonként 100 CF, ami kb. 20 000 Ft. Ha ezt beszorzom, akkor minimum napi 40 millió forgalmuk van csak anyaországon belül. És meglepő, de a Zöldségleves paszta a legtöbbet fogyó készítmény. Nos van még mit tanulni tőlük!

 

3.szint: Minden nap más illat van, Kép                                                                                 ahogy bemegyünk a fűszerkeverő részlegbe, attól függően, hogy mi készül aznap. A 3000 kg-os tartályt feltöltik a hozzávalókkal, összekeverik és sűrített levegővel vertikális irányban továbbítják az egy szinttel lejjebb lévő csomagoló részlegbe.

 

 

 

 

Kép A receptúra pontos betartásához új számítógépes rendszer van, ami jelzi, hogy mennyi van a tartályban, mi következik, a hozzávalók mind be vannak-e töltve, nézi a súlyarányt, szóval a tévedés kizárva.

 

 

 

 

A Nahrosanok keverő tartályából ezen                                                                                   a szinten csakKép  1/5-e látszik ki. 

Nem kell az összetevők betöltéséhez emelgetni a nehéz tartályokat. Keverés után, az alatta levő szinten folytatódik majd a palackozással.

 

 

 

 

Pasztakészítésre egy kis, 600 l-es tartály van, hiszen a különféle állagú anyagok keverését nem jó egy edényben végezni.

Kép Kapszulázó terem. Egyre nagyobb a kapszulák térhódítása a piacon. Nagyobb népszerűségének köszönhetően folyamatosan bővítik a skálát..
Óránként 40 000 darabot gyárt a gép. (napi 3,2 millió, havi -20 nap- 64 millió kapszula) Növényi alapúak a kapszulák, melyek gumiarábikum, vagy növényekből készülnek. Lehetne fél áron is kapszulát venni, de azoknak nem jó a minősége, nem bírják egyformán a nyomást, vagyis a selejt nőne meg. Országok igénye, illetve kormányok által engedélyezett összetételű kapszulákat gyártanak. A gépnek 2 állítási lehetősége van, vagy a súlyt nézi, vagy a darabszámot.

Nagyon fontos a tisztítás! A gyártási idő közel 30%-át teszi ki.

 

 

A raktározás abszolút automatikus.Kép                                                                                    A dolgozók nem tudják mi hol van, kaotikus az elrendezés, de a gép mindent tud.

 

 

 

 

 

Kép 2.szint: A csomagolás szintje.       A mennyezett alatt futó hosszú csövek teszik lehetővé a szállítást. A felső szintről érkező keverék itt kap dobozt, üveget és válik családi mennyiséggé. A tartályokat felemelik és így töltődik meg az összekevert anyaggal.
Meglepő, hogy egy ilyen jól szervezett gyárban sok gép áll. Idő kell az átállításhoz is, ami a következő típusú termék gyártását menedzseli.
A tisztítás, átállítás+ előkészítés az idő 70%-át veszi el. A gyártás maga csak 30 % idő! Hihetetlen, hogy ezt is betervezik.
Olasz fűszer: estragon-tárkony, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, bors… Ezt olvassa fel Ildikó a kíváncsiskodóknak.
Ezen a szinten folytatódik az Áfonya vitamin. Először kigőzölik az üvegeket, mert a folyadék nagyon reagál a szennyeződésekre. Nincs üveg visszavásárlás, de az újrahasznosítás Svájcban megoldott.

Kép A paszták csomagolásánál más eljárás kell, bele kell nyomni a gépbe a sűrű pépet! A zöldséglevesből a paszta volt az első termék, ezért az maradt a legkedveltebb. A por állagúhoz képest intenzívebb íze van.

 

Új gép a termékmintákhoz. Ezekre is megnőtt az igény, folyamatosan működik a gép.
1.szint: Megrendelések postázásra való előkészülete zajlik itt. Legkedveltebbek a vitaminok, Nahrom fűszer, Zöldségleves paszta, barna szósz. Ezeket nagy ládákban középről pakolják be.
(néhány termékről magyarul is kaptunk segítséget Stefán Kláritól, aki 11 éve ment férjhez Svájcba és azóta itt dolgozik a Nahrinnál.)
Fontos a logisztika a csomagolásnál, a nehezebb termék kerül alulra.
Az alapanyagok be és kiszállítása itt történik.
Amivel kísérleteznek, az a cukor helyettesítése. Erre nagy igény van a piac részéről. (mi ajánlottuk a nyírfacukrot, ami nem emeli a cukorszintet diabetesben sem, de igaz, hogy horribilis ára van). A stiviának sajnos speciális az íze. Márpedig senki nem akarja a cukor eredeti ízét feladni. Egy kutatásban azt állították, hogy a leukémiát támogatja a stivia. A következő kutatásokban ezt nem sikerült igazolni, de már mindegy, a stivia nem életre kelthető többé. Vannak cukorpótló szerek, de azoknak ugyanannyi a kalóriaértéke mint a cukoré és a túlsúlyosaknál ez hátrány. A mesterséges folyékonycukroknál alacsony a kalória az édes érzéshez képest, de van egy plusz íz is, amit meg nem akarunk.
A Na-glutamátot gombából vonják ki! Került elő az örök kérdés. Szóval itt minden természetes. 

Paracelsus fogalmazta meg: „A minőség a mennyiségben rejlik.” Ugyanez vonatkozik a sóra is. Azon dolgoznak, hogy hogyan lehet a megtartott sós íz mellett valóságosan jóval kevesebb sót belevinni a mindennapi ételeinkbe.

Remélem jövőre újabb dolgokról számolhatok be! Vagy élőben akarod hallgatni? Nézd meg a Svájci verseny kiírását és gyere velünk!