Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DR. SZÖVETES MARGITTAL A BAGOLY ODÚBAN

2016.04.14

DR. SZÖVETES MARGITTAL A BAGOLY ODÚBAN

Április a Daganat Hónapja az Életfa Programban. És bevallom, ha meghallom a daganat szót, nem a legjobb dolgok jutnak eszembe. A fiam hozta a statisztikát: A KSH adatai szerint ma már a 3. felmenőig vizsgálva a családokat mindenkinél ott van egy rosszindulatú daganatos családtag. Nem dughatjuk a fejünket a homokba, beszélni kell róla.

Különösen nehéz téma amikor a gyermek a beteg…
Megkértem ebben a témában nagy példaképemet, egy gyermekgyógyászt a csapatból, hogy beszéljen nekünk erről. Dr. Szövetes Margit házi gyermekorvos volt az előadónk, és hiába szerénykedett, ő elismert orvos volt már 30 évvel ezelőtt is. Most eljött, hogy átadja nekünk tapasztalatát.

Biztos voltam, hogy sokat fogok tanulni, hogy új nézőpontot ismerhetek meg. És abban is segített, hogy a jelenlegi orvosi gondolkodásmódhoz is közelebb tudjak kerülni. Nem csalódtam!

Megtudtuk, hogy ma 100 000 gyerekből 15-16-ot érint ez a betegség 14 éves kor alatt. Debrecenben ez 25-40 új beteget jelent évente. Sajnos fokozatosan nő ez a szám.
Gyerekeknél a vezető halálokok a sérülésből, balesetekből adódik, és a daganat csak a 3-4. helyen van, de ez akkor is dobogós hely világviszonylatban.
Amit viszont jó volt hallani, hogy a prognózis, vagyis a betegség kimenetele jelentősen javult! 30 éve minden második kisbeteget elvesztettük.
A 14-25 éves korosztályban 870 gyermek között van egy daganatos túlélő.
A felnőtteknél az átlagos túlélés 10 év, gyerekeknél ez 65! Szóval férjhez megy és szülni fog gyermeket, a fiúk pedig családot alapítanak.
Az előrejelzések szerint fokozatosan nőni fog a daganatos betegek száma, mert az életkor hosszabodtával egyre több rákkeltő hatás éri az egyént, és ezek összegződésével még nem is tudunk korrektül számolni.
Szövetes doktornő is megerősítette azt a mondatot, amit januárban a statisztika keretében Starkné Szabó Esztitől hallottam: A genetika betáraz, de az életmód húzza meg a ravaszt!
Vagyis jelentősen befolyásolja a betegségeinket az életmódunk. Igaz ez gyerekkorban is. Különösen veszélyeztetettek a drogos, AIDS-es szülők gyerekei. Nem ritkaság a szifiliszes és s TBC-s szülő sem.
Kiemelte a szűrés fontosságát. Amennyiben a családban előfordulnak különböző fertőzések, a gyerekeket is szűrni kell. Ilyenek pl. a HIV, HPV, Hepatits B és C, Epstein Barr vírus, Helicobacter. Ezek kezelhetőek, és megelőzhetők a kései elváltozások.

Van valami, ami azóta sem hagy nyugodni! Pedig tudtam eddig is, de most kellett, hogy újra előkerüljön, és forogjon rajta az agyam. Hálás vagyok érte!
De ezt most nem árulom el.
Ha érdekel, gyere el az Életfa Konferenciára 2016. április 23-án!!! Nos ott elmondom mire jöttem rá!
Mi az, amit eddig nem használtam, de mostantól tanítom, adom tovább!!!

Abban még jobban megerősített ez a 2 óra, hogy fontos szerepünk van a megelőzésben és a helyes életmód tanításában. Ha akarsz segíteni, gyere, dolgozzunk együtt ezen, mert jut bőven mindenkinek munka is, tér is.( Aki dolgozik, annak pedig fizetés is.)
dsc00528.jpg

 

 

 

 

 

 

Szeretettel Dr. Harsányi Edit
               Életfa Baglyok csapata