Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyár és a szenvedély III. 2013.07.13. ÉK Debrecen

2013.07.23

 

Kedves Olvasóm!

A nyár és a szenvedély című előadásom (2013. július. 13. Debrecen, Grand Hotel Aranybika) összegzése folytatódik. Nagy öröm számomra, hogy megoszthatom ezt Veled. További kellemes olvasást kívánok hozzá.
 Az akciók tengere zúdul ránk ebben a hónapban. Remélem, hogy sokan kapjátok és olvassátok a hírlevelet, amiben minden héten vagy amikor épp aktuális, értesülünk az újdonságokról. Így kaptunk hírt az előadás előtti este a ProbioFit-VitaFlor-Műzli ital csomagról és arról, hogy 10.000 forint feletti rendelésnél nem számítja fel a cég a csomagolási és szállítási költséget. Illetve azt is, hogy minden rendeléshez júliusban 2 db Iso-tea termékminta az ajándék, ami szerintem felér 2 napnyi ajándék életerővel.
Magyarország kedvenc Nahrin terméke az Articsóka, amiről azt hiszem mindannyian ódákat tudunk zengeni, mert már bizonyított számtalanszor. Nekem bizonyított akkor, amikor fejfájásom volt, egy nagy ebéd után, méregtelenítéskor... De a csapatomban számtalan pozitív termékreferenciával találkoztam az évek során. Most kicsit más oldalról próbálom megközelíteni. Az Articsóka latin neve Cynara cardunculus vagy Cynara scolymus. Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség és gyógynövény. Európában termesztik és a görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig csupán dísznövényként tartották. Magas termetű, évelő növény, zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű. A bogáncsformákhoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak.Többnyire csak a vetése utáni második évben kezd virítani, és 3-4 éven át ad jó termést.
A fűszerek számomra nagyon csábítóak. A konyhámban az összes Nahrin fűszer helyet kap, mert nagyon szeretek főzni és szeretem a különleges és tiszta ízvilágot. A Nahrin fűszerek a nyugalmat adják nekem a főzésben, hiszen ha bármi balul sülne el a kísérletezéseimben, akkor ott van a lehetőségem, hogy a fűszerekkel megbolondítsam. A húsfűszer képes olyan ízt adni az összes húsfélének, amitől a vendégeim sokáig fogják emlegetni a finom fogásomat. Ami még nagyon tetszik bennük, hogy egyszerűen lehet használni, nem kell gondolkoznom rajta.
Biztos vagyok benne, hogy sokan ismeritek Kanizsárné Vaskó Nikit és értékes cikkeit a honlapon. A következőből idézek néhány adatot. Ma Magyarországon
7,5 gramm Na-t fogyaszt el egy felnőtt ember átlagosan, ami18 g konyhasónak felel meg, miközben az OÉTI ajánlása 2 g Na (5 g konyhasó). A sóbevitel kb 2/3-a feldolgozott élelmiszerekből származik. Az élelmiszer törvény kimondja, hogy azok a fűszerek, amelyekben 19g/100g maximum  a Na tartalom, azok csökkentett Na-t tartalmú sókeverékeknek felelnek meg. A jó hírem, hogy nekünk van ilyenünk: a Nahrom:6,85 g, Fokhagyma: 8,45g Na-t tartalmaz!!!!
A fokhagymáról nekem mindig az jut eszembe, hogy régen az Apukám minden télen ette, szinte folyamatosan. Ezért gyerekként nagyon mérges voltam, mert 1-2 gerezd után az egész ház jellegzetes illatúvá vált. Nagy szerencse, hogy a Nahrin Fokhagymának nincsen szaga!! De mennyire mindenre nyújt nekünk megoldást! Már az ókorban a piramisépítők használták a fertőző betegségek megfékezésére. A középkorban a francia papok a pestisjárvány ellen vetették be. A magas vérnyomás és az elhízás ellen használják a népi gyógyászatban. Antibiotikus hatása van, a szív és érrendszert segíti, a szapora szívverést csökkenti. Megszünteti a puffadást és felfúvódást, megelőzi a vérrögök kialakulását, csökkenti a káros koleszterin szintjét. A Candida gombát elpusztítja, megfázás ellen jó fegyver. Parazitaellenes hatása van, féregűző. Légúti megbetegedések leküzdésében segít, illetve a menstruációs görcsök ellen hat…
Nagyon szeretem a Tengeri algát a vajas kenyérre, tésztákra… Azon kívül, hogy finom a jótékony hatását is ismerjük. De nézzük csak meg azokat az algákat, a „parányi zseniket” közelebbről! 3 milliárd éve léteznek, minden körülmény elviselnek, legyen jégkorszak vagy felmelegedés. Az asztékok az „Istenek ajándéka”-nak nevezték. Étvágyjavító, görcsoldó és emésztésjavító hatása van. Idegnyugtató, serkenti a sejtépítést, javítja a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát. Véd a csontritkulás ellen, segíti a salaktalanítást és támogatja a vérképzést. Mérsékeli, az allergiás tüneteket és támogatja a daganat elleni védelmet…
 
Folytatása következik, szeretettel:
Karasszon Eszter