Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁRKAPCSOLAT V. avagy VÁLÁS ÉS SZÍVINFARKTUS???

2017.01.29

PÁRKAPCSOLAT V.
avagy VÁLÁS ÉS SZÍVINFARKTUS???

A Circulation folyóiratban írnak egy tanulmányról, amely a válás és a szívinfarktus kockázatát vizsgálja. Még folyik az 15827 ember követése, de már látszanak tendenciák. Már a study vége előtt látszik, hogy ez a nőket mélyebben érinti.

Az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot. Erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei.

A 15 827 ember bevonásával végzett elemzés azt mutatta, hogy a válás a nőket érinti a legsúlyosabban. Esetükben az  újraházasodással is csak kis mértékben csökken a szívroham kockázata. A Circulation című folyóiratban közölt tanulmány szerint a válással összefüggésbe hozott krónikus stressznek hosszú távú hatása van az emberi szervezetre.

Azt már korábban megállapították, hogy egy szeretett lény halála nagy mértékben növeli a szívroham kockázatát. A Duke Egyetem kutatócsoportja most hasonló összefüggést mutatott ki a válásról. A tanulmány ideje alatt, 1992 és 2010 között, nagyjából minden harmadik résztvevő legalább egyszer elvált.

Az egyszer elvált nők esetében 24 százalékkal volt magasabb a valószínűsége a szívrohamnak, mint azon társaiknál, akik házasságban maradtak. A többszörösen elvált nőknél az arány 77 százalék volt. Az egyszer elvált férfiaknál 10 százalékkal, a többszörösen elváltaknál 30 százalékkal nőtt a kockázat. Esetükben azonban az újraházasodással csökkent a rizikó mértéke.
A kutatók arra jutottak, hogy az életmódban bekövetkező változások nem adnak magyarázatot a megnövekedett kockázatra pl: a partner jövedelmének kiesése,. A tanulmány egyik készítője, Linda George rámutatott, hogy a lelki fájdalom állandó stresszel sújtja az immunrendszert, növeli a gyulladások előfordulását és a stresszhormonok szintjét.
"Az immunműködés a legrosszabb irányba változik, és ha ez az állapot évekig fennáll, akkor annak élettani következményei lesznek" - idézte a szakembert a BBC News. George azt is megjegyezte, hogy a válás nagyobb lelki terhet ró a nőkre.
A Brit Szívalapítvány további kutatásokat szorgalmaz a témában. Még mielőtt a válást a szívroham fő kockázati tényezői közé sorolnák…

Furcsa nekem, hogy nincs a részletes kérdőívben arra vonatkozó, hogy kinél vannak a gyerekek? Hiszen annak kell a másikat látni minden nap! A kudarccal szembesülni. Hisz a gyerek a párkapcsolat eredménye.
A másik fél nélkül ez egy ingoványos mező. Sose jó ahogy neveli, örök konfliktus, stressz, hogy jön haza a gyerek az apjától, mit vett meg neki amit én nem stb.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy gyerekkel nehezebb párt találni, és ha lesz is, akkor elfogadják-e egymást? Milyen konfliktusok jönnek abból, ha a tinédzser gyerek elkezdi a játszmáit?
Minden esetre kíváncsi leszek az eredményre!

valas-menete.jpg