Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁRKAPCSOLAT IX. A paradicsom sztorija

2017.10.19

PÁRKAPCSOLAT IX.

 A PARADICSOM SZTORIJA

Nagy kertünk van, de ártéren, és sokszor nem tudtam még május végén se rámenni mert cuppogtam benne. Évek óta maximum fű, meg sás van benne. Idén az uram úgy döntött, hogy lesz 10 tő paradicsom, paprika, meg kapor, metélőhagyma stb. Egy kis szobányi oázis a nagy kertben.
Eleinte nézegettem a kis palántákat, de aztán jött az Országos találkozó szervezése, majd az utánkövetése, jó két hónapig nem foglalkoztam vele, különben is a férjem járt ki és locsolta.

Szóval egyik nap július elején, szépen sütött a nap és kimentem megnézni őket. Szépek voltak, buján dőltek borultak. Tele oldalhajtásokkal, millió virággal, kis paradicsommal…
Először is elkezdtem felkötözni, újra karózni, a vihartól kifordultakat. Gondolkoztam, mit tegyek… Rengeteg oldalhajtás, rengeteg kis paradicsom, sose fog beérni, még az sem ami már most elég nagy lenne. Meg a sok oldalhatás, és jön a következő…
Neki álltam lekacsolni, volt olyan bokor, aminek a felét leszedtem és a paradicsomokat is megritkítottam.

Hajlongás közben magvas gondolat jutott  az eszembe: hogy ez olyan mint a házasság. Van egy fő irányvonal, vannak az első, főágon született gyerekek. Az oldalhajtások kényszerérettek lesznek. Ezért azt IDŐBEN le kell szedni, sőt az a jó, ha akkor, amikor megjelenik azonnal leszedem, mert nem vesz el tápanyagot a fő ágtól…

Hogy is van ez? Ma a technika, a munka rengeteg oldalhajtásra ad lehetőséget. Óhatatlanul vannak konfliktusok egy párkapcsolatban. És a másik nő/férfi olyan megértő. Nem veszekszik. Stb. És az oldalhajtás olyan gyönyörű!!! Buja, zöld, annyi ígéretet rejt! Annyi új virág van rajta! Sokkal többet ígér, mint a kissé kopott, leharcolt főág. Ami tele van már nagy paradicsomokkal, lehúzza az ágat, meg is van vastagodva a tehertől, a nap már régóta égeti.

Pedig ott van dolgom, a főágon. A zöld és a halványpiros paradicsom felnevelésén, beérésén. Az első házasságomban, ahova a gyerek/gyerekek megszülettek. A gyerek égi pecsét a házassági papíron. Azt jelenti, hogy életképes a kapcsolat, van értelme. De ha nem kacsolom le időben az oldalhajtásokat, akkor nem tud szépen beérni. Hibás, sokszor lelkileg fonnyadt paradicsom lesz belőle, sok féltestvérrel. Akiket nem szeret, mert elvették az egyik szülőjét, de mégis egyszer, mivel sokkal idősebb, szülőként fog náluk fellépni. Már a korkülönbség miatt is. Van olyan család a pácienseim között, ahol a második házasságból származó két gyerek fiatalabb, mint az unoka. Ez nem rossz, csak nagy tapasztalatot igényelne a szülőtől, nagyszülőtől, ami sokszor a hajszoltság miatt nem tud kialakulni, leszűrődni.

Míg a szimbolikán gondolkodtam, hogy mennyire szép, és hogy aki kertészkedik az alapból megtanulja ezt az igazságot. Nem tudja tudatosan, de érti a lelke. És akkor Balogh Andrásnál jártam, aki ugyan kertész volt, de ma már csak egy kis virágos kertje van. Odafújt a szél egy paradicsommagot és kikelt egy kis palánta belőle. Megcsodáltam, mert igazi mestermunka volt benne. Látszott a tudás!
Íme a képe:paradicsomok-1.jpg

 

Szóval azt javaslom vigyázz a főágadra, és időben kacsold a paradicsomod oldalhajtásait J!
Szeretettel: Dr. Harsányi Edit Marianna