Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hurrá, antibiotikum!!!!!!

2012.08.31

Ternák Gábor: amerikai klinikai megfigyelések is alátámasztották egy pécsi kutatás megállapításait

Ternák Gábor professzor szerint a minap közzétett amerikai megfigyelések alátámasztották hét évvel ezelőtti felfedezését, amely szerint az antibiotikumok fogyasztása hatással lehet az emberi növekedésre, elhízásra.

Hét évvel ezelőtt, 2005-ben a Medical Hypotheses című folyóiratban publikálta Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának tanára azt a feltételezését, hogy az antibiotikum fogyasztás és a környezeti antibiotikum szennyezés hatással lehet az emberi növekedésre és elhízásra.

(Antibiotics may act as growth/obesity promoters in humans as an inadvertent result of antibiotic pollution? Gabor Ternak, Medical Hypotheses, 2005(Vol. 64, Issue 1,Pages 14-16)

Ezt a feltételezést támasztotta alá a szakfolyóiratban augusztus 21-én publikált amerikai eredmény, amely szerint kutatók 11 532 gyermeket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az öt hónapnál fiatalabb korban antibiotikumot kapott gyermekek csoportjában 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel magasabb volt a túlsúlyosság mérésére alkalmas test-tömeg index (BMI), mint azoknál, akik nem kaptak antibiotikumot.

Ternák professzor szerint ez a megfigyelés olyan horderejű lehet, mint például a koleszterin és érelmeszesedés összefüggéseinek felismerése, vagy hogy egy baktérium szerepet játszik a gyomorfekély kialakulásában.

"Már hosszú ideje felismerték, hogy az állatok fejlődésében, növekedésében, hízásában fontos az antibiotikumok szerepe. Én pedig feltételeztem, hogy a táplálékláncba bekerült antibiotikumok befolyásolhatják az emberiség növekedését, gyarapodását is. Miközben számtalan kísérletet végeztek a világban az antibiotikumok hatására megváltozott folyamatok megfigyelésére, melyek az elhízást segítik elő (megváltoztatják a bélflóra működését, így több táplálék felszívódását teszik lehetővé, ezzel gyorsítják az elhízási folyamatot az arra hajlamosoknál), kevés klinikai megfigyelésről értesülhettünk" - magyarázta Ternák Gábor az MTI-nek.

"Internetes szakmai fórumon olvastam a napokban amerikai kutatók publikációját, amelyben a megfigyelt 11 532 gyerekről írnak, közülük, akik 5 hónapos kor előtt kaptak antibiotikumot 22 százalékkal több volt az elhízott, mint azok között akik nem kaptak. Erre a jelenségre felfigyelve alátámasztották a 7 évvel ezelőtt publikált hipotézisemet. Ez olyan horderejű felismerés, amely az utóbbi 20 évben különösen a fiatal korban megfigyelt jelenségekre is választ adhat, nevezetesen arra, miért fejlődnek rohamosan, érnek el átlagon felüli magasságot és híznak el gyerekek." - hangsúlyozta Ternák Gábor.

"Valószínűleg komoly szerepe van ebben a túlzott antibiotikum fogyasztásnak és a környezetből származó antibiotikum szennyezésnek. Mivel a gyermekkori elhízás hajlamossá tesz a cukorbetegség kialakulására is, ennek az összefüggésnek további kutatása is nagy jelentőségű lehet" - tette hozzá.

Ternák Gábor közölte, az amerikai kutatók "sajnos elfelejtették beírni a hivatkozási címjegyzékbe nevét, nem hivatkoztak a cikkére sem, ezt ő szóvá is tette, észrevételét tudomásul vették".

Az eredeti cikk summaryje

The growth promoting effects of antibiotics were first discovered in the 1940s. Since then, many antimicrobials have been found to improve average daily weight gain and feed efficiency. The total production of antibiotics can be estimated between 100,000–200,000 tons annually and the human population is being influenced, directly or indirectly (from the environment) by this amount of drug. The twentieth-century increase in human height and the obesity of the population is roughly observed since the mass consumption of antibiotics 40–50 years ago. The association between antibiotic consumption and the increase of human growth/obesity is suspected.

Antibiotics may act as growth/obesity promoters in humans as an inadvertent result of antibiotic pollution? Gabor Ternak, Medical Hypotheses, 2005(Vol. 64, Issue 1,Pages 14-16

 
Megjelent: 2012. augusztus 30.
Forrás: MTI

A cikk eredetije itt található:

http://www.pharmindex-online.hu/hirek/ternak-gabor-amerikai-klinikai-megfigyelesek-is-alatamasztottak-egy-pecsi-kutatas-megallapitasait-3068.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tadalafil oral jelly manufacturer

(Enducky, 2022.11.08 09:09)

laser scanning photostimulation, but this is not easily accomplished over long distances <a href=https://bestcialis20mg.com/>buy cialis 10mg</a> If I get up in the wrong part of my cleep cycle, I am wrecked for the whole day

Leon Chaitow:Az antibiotikumok alkonya c. könyv

(Vass Klára, 2012.11.26 18:20)

Kedves Edit!
Az antibiotikum életet ment,amikor arra szükség van.Ezt Tőled is sokszor hallottam.De sajnos ma már minden apró problémára azt gondolják sokan,hogy csakis ez nyújthat gyógyulást.Ebben a könyvben további problémákról is olvashatunk,amiket az antibiotikumok fogyasztása okozhat.

Re: Leon Chaitow:Az antibiotikumok alkonya c. könyv

(DR.HEM, 2012.11.26 22:09)

Nagyon sajnálom, hogy ezt a csodaszert, ami az antibiotikum, így lejárattuk! Aki szifiliszes, vagy gonorrhoeás, annak ma esélye van élni. A tüdőgyulladásból is ki lehet hozni embereket. Sorolhatnám még az értékeit.
Az egyetlen baj van vele, hogy túl sokszor, túl feleslegesen adjuk. Nagyon-nagyon kár érte. Gyémántot nem viselek minden nap, vagy ha igan, akkor mit veszek fel a bálba? Már nem adja az ünnepet. Már az antibiotikum sem kapja azt a hálát amit az életmentéskor éreztek az emberek. Mostmár miatta halnak meg, vagy lesznek krónikus betegek.
De Te és én is tudom, hogy nekünk megmaradt a csodatevő képessége. Azon dolgozom, veled együtt, hogy ezt soha ne kelljen használnunk:)))! De ha igen, akkor nálunk működni fog, az tuti.
Köszönöm a könyvajánlásodat azoknak, akik még hétköznapra is gyémántot hordanak!