Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötezer éves ajánlás tavaszra I.

2017.04.10

AZ ÖTEZER ÉVES AJÁNLÁS…
TAVASZRA I.

Már javában benne vagyunk, tehát mindenki érti  „ a tavasz, ravasz” mondást. A mostanira talán különösen igaz: nappal akár tűző nap és 20 fok feletti hőmérséklet, de estére akár 5 fokra is lemegy. Óriási ingadozás, de van valami, ami nagyon jellemző:

A SZÉL.
Délben, melegben nagyon jól esik de este? Metsző. Mindig legyen nálunk meleg sál. Védeni kell a nyakat, vállat, és a váll hátsó részét, mert nagyon érzékeny. Ezek okozzák a tavaszi megfázások, influenzák többségét, hogy nincs védve, hamar „levetkőzünk”.
Vannak külső szelek, amikről eddig beszéltem és vannak belsők, a testben. (Ez persze nem azonos a bélgázokkal!) Erre a máj érzékeny.
A „belső szél” könnyen okozhat a testben ide-oda vándorló merevséget, dermedtséget, zsibbadtságot, rángásokat, görcsöket, fájdalmakat, valamint esetlenséget, ügyetlenséget.
Talán sehol nem ennyire fontos a táplálkozás, illetve a nem táplálkozás mint a májnál. Ez a belső szél sok gondot okoz. Használ ilyen jelzőt hogy máj tüze. Ez mindig energiamegrekedést jelent valahol.
Addig kell rendbe tenni, míg csak enyhe jelek vannak. Az egész kínai orvoslás erre alapult. Kis, apró tünetekből megállapítani, hogy hol van a baj, és rögtön változtatni.
No de mit is tudunk tenni?
A tavaszi zöld levelűek megjelenése szerint fokozatosan egyre több nyers ételt bevinni. Saláta, spenót, sóska, retek levele, csírája.
Figyeljünk arra, hogy vegyszermentes, zsiradékkal túl nem terhelt, egyszerű ételek tökéletesek. Friss zöldségek, gabonák, babfélék, tengeri algák, moszatok, hal segít a táplálkozásban. Igaz kell egy elszántság, hogy tavasszal leteszem a téli, nehéz ételeket, és elősegítem a májamat a fontos méregtelenítő munkájában.
Létezik olyan, hogy szezám só. Minden ételt feldob, és pont az íz miatt nem is kell annyit használni a sóból.  A szezám magban protein van, 8 féle fontos aminosavval, B vitaminok és E vitamin.

545_nahrofit.jpgNagyanyáink itták a cikória kávét, én már csak lidérc nyomásként emlékszem a keserű tejre. Kb 50 év kellett, hogy rájöjjek, hogy kell. Most már kívánom. Naponta főzöm, és iszom a Nahrofit vaníliához, vagy csak magában. Az elején tettem bele mézet, de ma már az sem kell.  Döbbenet, hogy jelez a test. Egész nyáron, télen nem ittam. Most meg a 3. csomagot bontottam meg 2 hónap alatt. De jó, hogy a nagyanyám anno üldözött vele. Ő már soha nem tudja meg, mennyire hálás vagyok neki érte…
Csorognak a könnyeim: Hányszor érzem, hogy akkor tiltakoztam, most meg csinálom. Sokszor kérdezem, hogy van értelme a gyerekeimmel? És pont ez rá a válasz. Igen, mert a tetteim halálom után is élni fognak… az ő szívükben.

Folytatás következik.