Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KORONAHÍRADÓ II. 2020.04.04.

2020.04.04

KORONAHÍRADÓ I. 2020.04.04.
 

Ígértem, hogy folytatom a gyógynövényeket, amik vírusölő, vagy vírusgátló hatású. Kicsit hosszú lett a nap, mert 2 hete írtam az előzőt és most tudom folytatni. Beindultak az élő adások, vagy hallgatom, vagy tartom. No de az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó…

Zöld fűszerek!!!
Az ajurvéda nagyon sokat használ belőle. Frissen az ételhez adva, vagy csak elrágcsálva.
De van nekem magyar könyvem is a Szendrei-Csupor féle Gyógynövénytár, ami sok érdekességet tartogatott és esténként elcsodálkoztam, hogy mennyi minden van, amit tanultam, de eddig nem volt fontos. Ma viszont az információ révbe ér…

citromfu-melissa_officinalis.jpg

Citromfű (Melissa officinalis)
Vizsgálatok folytak Newcastle, Influenza és Herpes vírussal.  In vitro (petricsészében) kísérletekben a hidroxyfahéjsav származékok Herpes vírus (HSV) 1 és HSV 2, valamint a sejtek specifikus receptoraihoz kapcsolódnak, ezáltal megakadályozzák a sejtkapcsolat kialakulását, így a sejt megfertőződését.
Emberen végzett kísérletekben krémben helyileg alkalmazva, gyorsította a herpeszes hólyagok gyógyulását.
I. Lajos királyunk élete végén sok időt töltött kolostorban, visszavonultan, megromlott egészsége miatt. Gyógyfüvekkel kezelték. Akkor hozta a rendeletet, hogy minden kolostor kertben legyen citromfű.

oregano.jpg

Oregano, magyar nevén szurokfű, vagy vad majoranna (Origanum vulgare)
Klinikai vizsgálatokkal igazolt magas antioxidáns hatása. A karvakol és timol bizonyítottan a leghatékonyabb összetevők.  Olyan baktériumok szaporodását gátolta, ami antibiotikumokkal is komoly feladat, mert krónikusan visszatérnek: E. coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enteritica, Staphylococcus aureus. Antifungális hatása is igazolt, a benne található karvakol jelentősebben gátolja a Candida albicanst, mint a jelenleg használatos gyógyszerek…
A fahéjsav származékok, mint rozmaring és kávésav, melyek az antivirális hatásért felelősek, nem engedik létrejönni a sejtkapcsolatot a vírus és a nyálkahártya sejt között.

zsalya.jpg

Zsálya (Salvia officinalis)
Fő hatóanyaga a tujon illóolaj. Nekem van a kertemben, és egészben szárítom. Utána tárolom egy nagy papírdobozban. A jó múltkorában a fiammal rendezkedtem a „raktár szobában”, ahol a befőttek, üres üvegek, gyógynövények kaptak helyet, és arrébb rakva, megtöredezett benne a levél… Hát azt az illatot! Mindketten elcsodálkoztunk. Normál ember szárítva, aprítva veszi általában a gyógynövényeket, mert az kényelmesebb.  A nagyanyám a spájzban tárolta több vászonzacskóban, és mindig frissen törte meg amit a teához adott. Ezért volt az sokkal ízesebb, aromásabb. Vizsgálatok szerint az aprított zsálya 30%-al kevesebb tujon tartalmú, mint az egész. Szóval nyáron irány a kert, vagy a mező, vagy cserépben is lehet kapni és egészben szárítani.
De még a szárított is kísérletesen igazolt antivirális, antibakteriális, és antifungális (gombaölő) hatású.
És ha még egy dolgot akarsz róla tudni, kettősvak placebo kontrollált vizsgálattal igazolt, hogy menopauzában lévő nőknél a hőhullámokat megszüntette, vagy jelentősen csökkentette.

rozmaring.jpg

Rozmaring (Rocmarinus officinalis)
Szintén fűszernövény, mely képes az antibiotikumokra rezisztens baktérium sejtfalát is szétbontani.
A levelek több száz komponense közül legfontosabbak a cineol, pinén, kámfor, borneol, melyek adják az antivirális, antibakteriális és antifungális, gyulladáscsökkentő hatást.
A rozmaring felívelése azzal indult, hogy a 17. században híres gyulladáscsökkentő folyadék, az Aqa Reginae Hungariaeban benne volt az alkoholos kivonata. A fáma szerint Erzsébet, a magyarok királynéja, ennek köszönhette csodás gyógyulását.
Fontos mellékhatása a hepatoprotektivitás, vagyis májvédelem. A májban képződnek azok a fehérjék, amik az immunválaszért, a vírusok, baktériumok felismeréséhez szükségesek.

bazsalikom.jpg

Bazsalikom (Oscimum basilicum)
„Ételed legyen a gyógyszered!” - mondta Hippokratész! Az olasz ételek közül a pesto, nagyon megfelel ennek a mondatnak, hisz két fő alkotórésze, a fokhagyma és a bazsalikom, jól ismert antivirális, antibakteriális és antifungális hatásáról.
A Herpesz vírus, az enterovírusok és a Hepatitis B rezisztens eseteiben is hatékony vírusölő hatású. Apigenin  és urzolsav hatását klinikailag bizonyították e téren.
Tüdőtágulásban is segít a légzést nehezítő nyáktól megszabadulni, mert 6 féle nyákoldó vegyület van benne.

Az egészség természetszerűleg az egyén felelőssége! Hát tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy védd az egészségedet, és ha jön a betegség arra is készülj fel.
Ezek a gyógynövények mind kaphatók itthon, tehát a maszk és a gumikesztyű mellé felsorakozhatnak a napirendedben.

Jó egészséget!
Szeretettel: Dr. Harsányi Edit Marianna
                       Életfa Bagolyok csapatának vezetője