Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011/37. Egészség percek 29.Hét Kérdezz! Felelek arra, hogy mit tegyek ha az após nem érzi, hogy beteg?

2011.07.16

Érkezett egy újabb kérdés, amire megint nem hagyományos válasz született.

 

szia!

Sz. Andrea vagyok és szeretnék ismét segítséget kérni, mint már néhányszor megtettem és hálás vagyok érte.

 

Egy kolleganőm apósa nagyon beteg, bár Ő nem érzi.

Nagyon rossz állapotban van a mája, amire már megivott 1-2 üveg articsókát, aztán jobb is lett a leletei alapján.

Most megint elég rosszul áll a helyzet és ehhez jött még az is, hogy az egész bélszakasza vérzik (folyamatosan szivárog) annyira, hogy vért is kellett neki adni. Állítólag nem alvad meg a vére.

Az orvos azt mondta, hogy nem tudnak csinálni semmit. Gyógyszereket kap és ennyi. Hol otthon van, hol kórházban.

Ő nem érzi magát rosszul, eszik, jól néz ki.....

 

Tudnánk neki segíteni valamivel?

 

Előre is köszönöm!

 

Andi

 

Kedves Andrea!

 

Amit most írok nem biztos, hogy úgy van, de ez jutott eszembe.

Amikor valaki felkészült a halálra, akkor a nagy egészségügyi problémák ellenére is jó a közérzete. Nem szenved, nem jajgat stb. nem szívja a „környezete vérét”.

Ezek a tünetek arra valók, hogy a környezet elkezdjen felfigyelni!!! Nincs minden rendben! Az apám meg is halhat!

És ez a lényege. Töltsön el a család vele mennél több időt, üljön mellette, búcsúzzon el tőle, rendezze a sorait, mindazt, ami fáj, amiért hálás… Most lehet még megbeszélni. És ez az elmenőnek ugyanolyan fontos, mint az itt maradónak! Régen ezt megadta a család. Egy-egy haldoklónál busó járás volt régen. Benne volt a rituálénkban, hogy el kell búcsúzni!

 

Eszembe jut egy történet az életemből. Az Idősek Házában dolgoztam az elfekvő részlegen. De a 150 betegből voltak jobb állapotúak is. Volt egy járókerettel járó fogatlan néni, de nagyon agresszív volt. Egyik nap felvettem egy idős nénit, ugyanabba a szobába szintén járókerettel. A négyágyas szobában csak az ablak előtt volt hely és középen volt az asztal. A régi lakó az asztalt úgy tolta, hogy neki kényelmes legyen elmenni. Ezért az új néni nem fért el a saját oldalán és a másik oldalon akart elmenni, őelőtte. Összeverekedtek éjjel, kétszer kellett kihívni a pszichiátriai ügyeletet és az új nénit leszedálták, aki utána egy hét alatt meghalt. Hiába tettem át másik szobába. Mérges voltam a fogatlanra és elneveztem „büti boszorkának”. Szabályosan kivégezte az ellenfelét. Onnantól kezdve nagyon meggondoltam, hogy kit teszek mellé. Egyik alkalommal panaszkodott, hogy fáj a dereka, meg a soros vizeletvizsgálaton vért is találtunk. Kiderült, hogy vesedaganata van. Mivel korábban is sok botrányt csinált, készültem, hogy na, most kezdődik a hadd el hadd! A pokol 3 hónapját vártam. E helyett teljesen megcsendesedett. Lenyugodott, még az arca is kisimult. Nem voltak dilik, veszekedések, jajgatások, zsarolások. Csendben feküdt, egy idő után, már dohányozni sem jött ki. 2 hónap múlva vártuk a halálát, már nem volt magánál. Eltelt egy hét, kettő, nem evett, nem ivott, csak lélegzett és vert a szíve. Várt valakire! Megkérdeztem a nővéreket, hogy ki nem volt itt a családjából? Ki nem búcsúzott el? Mondták, hogy az unokája! Kiadtam feladatba, hogy délutánra kerítsék elő! Nem volt ez jellemző, hiszen nagyon szeretnivaló gárdával dolgoztam, de nem értették, hogy miért ragaszkodom hozzá. Ilyet még egy orvos sem mondott nekik!

Délutánra ott volt az unoka! A néni feléledt, beszélt, mozgott, megsimogatta, nevetgéltek… Lélekszakadva jöttek a nővérek, hogy csoda történt, még evett is pár falatot abból, amit hozott neki a kislány.

Egy órával az után, hogy véget ért a látogatás, a néni meghalt. Mosolyogva!

Ő volt a második esetem, amikor egy rákos nem iszonyatos fájdalmak között lép ki az életéből. Egyet értett az elmenetellel, és csak el akart búcsúzni mindenkitől, aki itt fontos volt neki. (Na innentől én voltam boszorka néhány nővér szemében.)

 

Szóval visszatérve a kolléganő apósára, persze, hogy jót tenne neki egy élete végéig tartó Articsóka „kúra”. A belére a Vivi napi fél deci.

Még a Basico is segítene. Vitaminból a Fekete áfonyás, vagy ami van akcióban, minden jó. Egy-egy pohár kávé ital!

A vérzés megállításában segíthet egy gyógynövény, a pásztortáska tea. Egy teáskanálnyit leöntök 2 dl forró vízzel és hagyom 10 percig állni. Utána ízesítés nélkül meginni. Ebből addig adom, akár mindennap, amíg van tünet. Ebben a helyzetben szerintem napi egy adag kell a fenntartáshoz is.

De azt hiszem, hogy nem ez a fő! A termék az után jön, hogy szóval megszeretgetik!!! Nincs olyan, ami ezt helyettesíthetné. Minden más csak utána jön. És legyenek hálásak a rokonok, hogy ilyen szépen szól és nem csak teljes jólétből reggel nem ébred. Na ott nagyon sok nyitott kérdés, hiány, sokszor csalódottság marad azokban akik folytatják a „földi” életüket.

Azon is érdemes elgondolkodni, ha nem akarja inni a Nahrinokat az nem ellenünk van, hanem

Ha megissza, nem tud meghalni. Nem ugyanaz a cél. Az egyik azt akarja, hogy éljen még, a másik el akar menni csak előbb búcsúzni akar. Fontos, hogy egy irányba akarjunk!

 

Réges-régen olvastam egy imát, valahogy így hangzott:

 

„ Uram adj erőt, hogy megcselekedjem, amin változtathatok!

  Uram adj erőt hagyni, amin nem változtathatok!

  Uram adj erőt, hogy mindig tudjam, mikor melyiket kell tennem!”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.