Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőtök, másképpen ?!

2012.01.29

 

A megfázásos betegségek hatékony ellenszere : a sütőtök
A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép és Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.
Sütőtökkel az egészségért
A könnyen emészthető, és a benne lévő karotinoidok és a C-vitamin, valamint a tökmagban található E-vitamin kitűnő védelmet nyújtanak a szervezetnek, sőt jelentős szerepet játszanak az úgynevezett szabad gyökök hatástalanításában. 100 g tökmag 33,9 g fehérjét, 50,5 g zsírt, az átlagosnál kevesebb, 3,6 g szénhidrátot tartalmaz, és jelentős az élelmirost-tartalma is. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 mg/100 g), kálium (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.
Húsának élénk narancssárga színe is árulkodó. Gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban (β-karotin = A provitamin), amik csökkentik a daganatos betegségek kialakulását. Káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő A-vitamin pedig jó hatással van a bőrre (pattanásos bőrre), és a szemre.
Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani. Pektinben (vízoldékony rostokban) gazdag, ami segíti az egészséges bélműködést.
Téli időszakban nemcsak csemege, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere is.
Sokan szívesen esszük egyszerűen csak sülve. Igaz ilyen formában készül el a legegyszerűbben, de nemcsak így lehet fogyasztani a sütőtököt. Íme néhány ötlet:
Sütőtöklé
1kg sütőtök
3-4 alma
gyömbér
fahéj
(méz)
A sütőtököt és almát hámozzunk meg, vegyük ki a magokat belőle és kockázzuk fel. Kb. 2-3 liter vízben mindkettőt megfőzzük. Ízesítjük késhegynyi őrölt gyömbérrel és fahéjjal, ha nem elég édes, édesíthetjük mézzel. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Ha szükséges, tovább hígíthatjuk vízzel. Töltsük üvegekbe, s hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is fogyaszthatjuk. Kanadai tök mellé nem kell méz, különösen, ha az alma is édes!
Ha el akarjuk rakni télire is, akkor a hígítás után újból forraljuk fel a sütőtöklét, s az előzőleg jól kimosott üvegekbe forrón töltsük bele, zárjuk le tartósítószeres vízben (kb. 1 kávéskanál Na-benzoát-ot oldjunk fel kb. 2 dl vízbe) áztatott fémkupakokkal, s dunsztban hagyjuk 1 napig kihűlni.
Energia: 2100 kcal
Fehérje: 32,4 g
Zsír: 14,4 g
Szénhidrát: 452 g
 
Sütőtök kompót
A sütőtököt vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Készítsük elő a főzőlevet, ami víz, ánizs, cukor, fahéj, vaníliarúd, citrom és narancshéjból készül. Ezt az alaplevet 15 percig forraljuk, vegyük ki a citrom és narancshéjat, és dobjuk bele a felvágott tököt. Ezt követően gyöngyöztetve 20-30 percig főzzük. Ha a tök már majdnem puha - ne hagyjuk szétfőni - vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe és másnap fogyasztható. Tálalható desszertként csokoládés tésztával.
Energia: 2400 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 530 g
 
Sütőtök leves I.
1 kg sütőtök
50 ml olaj
5 dkg liszt
3 dl tej
(cukor)
A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk. Az olajjal és liszttel világos rántást készítünk. Beleforgatjuk a sütőtök kockákat, kis ideig még pároljuk, majd felengedjük langyos vízzel. Ízesítjük sóval, ízlés szerint cukorral. Amikor megpuhult, a tejjel behabarjuk. Még egyszer átforraljuk és tálalhatjuk is.
Energia: 2600 kcal
Fehérje: 55,5 g
Zsír: 19,8 g
Szénhidrát: 537,5 g
 
Sütőtök leves II.
A sütőtökleves alapja a puhára sült tök. Amíg a tök elkészül, egy apróra vágott főzőhagymát, egy csipetnyi kakukkfüvet kevés vajon aranybarnára pirítunk, majd karamellizáljuk 2 evőkanál mézzel. Felöntjük 1 l vízzel, teszünk bele 2 teáskanál Zöldséglevest, egy-egy meghámozott, kockára vágott burgonyát, almát, és puhára főzzük. Beletesszük a tök kikapart húsát.
Botmixerrel krémesre pürésítjük, fél narancs levével, egy csipetnyi sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, 1-2 dl tejszínnel ízesítjük.
A fűszerezés miatt a semlegesebb ízű, hagyományos tököt válasszuk.
Sütőtök csirkehússal

A sütőtök csirkehússal készítve kitűnő főétel lehet. Süssük meg a tököt, majd miután kihűlt, vágjuk le a héját, és törjük össze egy villával.
Egy nagyobb, filézett csirkemellet megtisztítunk, kockára vágjuk, kevés vajon megsütjük. Míg sül, rászórunk kevés aprított petrezselyemzöldet, sóval, Borsfűszerrel ízesítjük. Egy keverőtálban óvatosan összekeverjük a tököt, a csirkehúst, adunk hozzá 2-3 szeletelt tojást, jó minőségű majonézzel ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
Sütőtök pite
30 dkg reszelt sütőtök
30 dkg liszt
26 dkg cukor
3 egész tojás
1 csomag sütőpor
pici őrölt fahéj
A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük. Egy tálban a cukrot és a 3 egész tojást habosra kikeverjük, majd beleforgatjuk a lereszelt sütőtököt és a lisztes keveréket. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt (180 fokon) készre sütjük.
Nagyon gyors és nagyon finom.
Energia: 2600 kcal
Fehérje: 55,5 g
Zsír: 19,8 g
Szénhidrát: 537,5 g
 
Naptorta
A naptorta 70 dkg tisztított, felkockázott sütőtökből készül. Az előkészített tököt főzzük puhára, szűrjük le, majd turmixoljuk össze.
 
Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt, egy csipetnyi fahéjat. Készítsünk tésztát 15 dkg lisztből, 10 dkg vajból, 5 dkg cukorból és 1 tojásból. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt.
A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben süssük meg. Tálaljuk hidegen! Fontos, hogy a tortához kanadai tököt használjunk, mivel ez édesebb. Főzőtejszín helyett használhatunk habtejszínt is.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen

(Dr. HEM, 2014.02.08 19:58)

Kisült! És most is finom!!! Egy kis mandulával és mazsolával gazdagítottam... Hűl a rácson.
Viszem holnap a Csoptalra, hogy a szünetbe legyen mit enni.
Lassan lejár a tökidény, még kb 1 hónapig lesz aztán már majdcsak ősztől. Az elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors. Olyannak való akinek fontos a minőség mellett az idő is.

Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(PO, 2014.02.08 20:00)

Minőség, versus Idő...

Re: Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(Dr, HEM, 2014.02.08 22:36)

:))))

Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(PO, 2014.02.08 19:58)

Hoztam még a tarsolyomban egy dicséretet. Főzőtejszín helyett habtejszínt! :D MINDIG!
És egy ésszerű javallat: semmit nem rántunk "be". Mert: minek? Ha köll, kifejtem ;)

Én így készítem a sütőtök levest:

http://www.pasztortuz.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k%20leves

Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(PO, 2014.02.08 19:54)

Hoztam még a tarsolyomban egy dicséretet. Főzőtejszín helyett habtejszínt! :D MINDIG!
És egy ésszerű javallat: semmit nem rántunk "be". Mert: minek? Ha köll, kifejtem ;)

Én így készítem a sütőtök levest:
http://www.pasztortuz.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k%20leves

Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(PO, 2014.02.08 19:38)

Konkrétabban: kockázzunk halomra sütőtököt, almát, krumplit. Permetezzük olajjal, sózzuk. Keverjük át, majd hirtelen dobjunk rá egy tündérfű ágacskát. Lefedve, hőálló edényben, sütőben: 180 C/60 min.
Szóval: sült húsok mellé remek társítás :)

Debrecen, Szentgyörgyi-erdő, Medvés-alj

(PO, 2014.02.08 19:30)

Remek recipék! :))
Hadd gazdagítsam azzal az a kínálatot, hogy krumpliból, sütőtökből és almából - sült húsok mellé - fenomenális köretet lehet alkotni!
Ja, és remélem, a csirkemell-fetisizmus nem kötelező... ;)

1023 Bp. Harcsa u.1

(Lőrincz Gyöngyi, 2013.03.09 13:58)

Kedves Edit Doktornő!

Fantasztikusak ezek a receptek! Én is ismerek egy pár sütőtökös receptet, de ezek viszik a "pálmát".
Mindeniket ki fogom próbálni!!!!
Köszönöm és szép napokat kívánok:
Gyöngyi

Re:Gyöngyi

(Dr. HEM, 2013.08.03 14:10)

Kedves Gyöngyi!
Igaz most nincs ideje, de szívesen fogadom a Te tökös receptjeidet. Biztosan lenne aki kipróbálná.
Ha időd engedi és átküldöd, akkor felteszem őket.
üdv:Dr. Edit

Debrecen

(Dr. HEM, 2012.01.30 10:53)

Én is megcsináltam a Sütőtök pitét! Nagyon hamar elkészült és finom is. Ennek viszont ott van a sütőtök íze.
Van egy nagyon hasonló receptem a Keresztanyámtól, már a 80-as években is sütötte, a Cukkini kenyér, vagy ahogy Szilágyi Ildi hívja Tökjósüti. Ott nem lehet érezni a cukkíni ízét, de lehet nyári tökből is készíteni. Viszot abba teszek vágott diót és mazsolát is. Majd ezzel is kipróbálom.
Kíváncsi lennék mivel lehet még szinesebbé tenni? Variálni? Ha van ötelted, szívesen fogadom.

Debrecen

(Furkóné Marika, 2012.01.30 10:42)

Kedves Editke!

Én is nagyon köszönöm a sok hasznos levelet, és máskor is szívesen olvasgatom és tanulmányozom.
A tökpitét most csináltam meg és tényleg nagyon finom, egyszerű és több napon át puha marad.

Puszi:Marika