Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi receptek

2010.12.18

HÚSHELYETTESÍTŐK

LENCSHURKA

 
Ez nagyon finom és teljesen olyan mintha májas hurkát ennék! A fűszerezés a lelke!
50 dkg lencse
25 dkg rizs
3 nagy fej vöröshagyma
Majoránna, babérlevél, őrölt kömény, borsikafű, só, kis pirospaprika olaj, víz.
 
A lencsét a fűszerekkel, sóval, kis hagymával kisebb vízben megfőzzük. Külön megfőzzük a rizst is. a hagymát apróra vágva olajon üvegesre pároljuk,. A lencsét és a rizset jól összekeverjük. Szükség esetén még sót és majoránnát tehetünk bele. Olajozott tepsibe öntjük, elterítjük, megsütjük. Burgonyapürével és reszelt édes céklasalátával, savanyúsággal fogyasztjuk.
 
DIÓFASÍRT
 
10 dkg darált dió
4-5 zsemle
2 kicsi krumpli főzve
1 kk Zöldségleves por
1 kk Fokhagyma fűszer
1 csokor petrezselyem zöld
Só, Húsfűszer, pirospaprika
3 tojás,
1 ek olaj
Zsemlemorzsa
A beáztatott zsemléket kicsavarjuk, az alapanyagokkal összekeverjük. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és olajos sütőben kisütjük. Tojás helyett lehet Vajahit nevű tojáspótlót beletenni, vagy zabpehelyliszttel összetartani.
 
 
NYERS SAJTKOLBÁSZ
 
10-10-10 dkg füstölt sajt, trappista, Medve (vagy más zsíros de nem ízesített) kockasjt,
Őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, Fokhagyma fűszer, Szárnyas fűszer
0,5 dl olaj
 
A sajtokat nagy lyukú reszelővel lereszeljük, befűszerezzük, szélesebb edényben, lehetőleg teflonban összedolgozzuk. Összedolgozzuk és hozzá adjuk az olajat. Kis tűzön masszává olvasztjuk, levesszük a tűzről és celofánban kolbász formájúra hengergetjük. Hűtőbe tesszük, ahol megdermed és onnantól jól szeletelhető.
Ez is nagyon finom és szendvicsbe kitűnő.
 

SAJTOK

MAKROVEGETÁRIÁNUS SAJT

 
Balláné Fazekas Ilonától kaptam ezt a receptet! Nagyon hálás vagyok érte.
1 cs főtt köles
1/4 cs napraforgó mag
¼ cs pritamin paprika vagy Édes Anna
¼ cs vöröshagyma
1kk Fokhagyma fűszer
1 ½ tk só
Összeturmixolom, majd 3 ek kukorica keményítőt ½ cs vízben elkeverem és a masszához töltöm amíg össze nem sűrűsödik.

Ez alapsajt, azt teszek bele amit akarok. Fagyasztással hosszan eltartható.

SAJTKÉSZÍTÉS HÁZILAG

1 l tej
½ kg tehéntúró
5 dkg vaj
1 tojás
1 kk só
1 kk szódabikarbóna
 
Egy lábasban a liter tejet feltesszük forrni. Amikor forr a villával előzőleg szétmorzsolt túrót beleteszem. Pár perc alatt összeáll. Sűrű szövésű szitára borítom, hagyom lecsöpögni.
Amíg hűl, a megolvasztott vajat a tojással habosra keverem, hozzáadom a sót és a szódabikarbónát. A langyos masszával össze keverem, és lassú tűzön főzzük. Amikor főzelékhez hasonló állagú kezd lenni, akkor elzárom a tüzet.
Kivizezett jénai tálba öntöm, ha kihűlt, akkor teszem hűtőbe.
Ha ízesíteni akarom köménymaggal, pritamin paprikával, csípős paprikával, dióval, akkor azt az olvasztott vajas-tojásos masszába keverem bele.
Ezt a sajtot akkor késztettem amikor a lányom 5 éves volt és már ehette a sajtot, de nem akartam bele semmilyen adalékanyagot megetetni!
 

FŐÉTELEK

ZÖLDBORSÓSÓS GOMBAPÖRKÖLT

 
40 dkg sampion gomba
20 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
Kömény, majoránna, vagy Hús fűszer, pirospaprika, só, olaj,
35 dkg rizs, vagy tészta
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a nyers zöldborsót, befűszerezzük.
Addig főzzük, míg a gomba meg nem puhult és a leve be nem sűrűsödött.
Kifőtt tésztához, vagy rizshez tálaljuk.
 

 

ÉDESSÉGEK 

KÓKUSZGOLYÓ
 
20 dkg vaj
4 ek méz
2 ek Vaníliás Nahrofit
30 dkg zabpehely (két féle van, a finomabbat ajánlom)
7 csapott ek Csoki puding
5 ek darált dió
5-6 ek zabtej
1 dkg kókuszreszelék
 
Összedolgozom, kókuszreszelékben megforgatom. Gyors és finom. A durva zabpehelyt érdemes előtt megfőzni és utána összekeverni.
 
ZABPEHELY KEKSZ
 
1 csomag zabpehely
15 dkg cukor, vagy 3 ek méz
1 tojás
Vanília cukor
1 citrom reszelt héja,vagy 1 csepp citrom olaj
5 dkg vaj
2 ek tejföl, vagy zabtej
1 késhegynyi szódabikarbóna
 
Összevalókat összekeverjük, majd 1 órán át pihentetjük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk és tepsiben világosra sütjük.
 
MÁKOS KÖLES
 
40 dkg kölest megfőzünk kb. 7 dl vízben egy csipet sóval. Hűtés után tányérra öntjük, és ízlés szerint szórunk rá mákot, mézet, vagy diót és lekvárt.
Ugyanezt lehet csinálni kukoricadarából főtt puliszkával.