Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minden évben van karácsony...

2013.12.25

 

Minden évben van karácsony! Nem unalmas ez egy kicsit? Tudunk még valami újat ezen az ünnepen adni? Tavaly kék volt a díszítés, idén bordó lesz minden…
Valóban erről szól?
Az utóbbi 20 évben teljesen felfordul a világ ilyenkor. Vásárlás és vásárlásról szól minden. De már nincs pénzem semmire! Sebaj, akkor veszek fel hitelt!
Gyerekkoromban másról szólt. Nekem már jó volt, mert legalább nem titokban kellett ünnepelni, mint az 50-es évek elején.
Volt nálunk egy tradíció: én nem láthattam a fát, meg a díszítést és ezért mindig elvitt otthonról a 7 évvel idősebb bátyám. Debrecenben, a Víg moziban néztük együtt a „Csárdás királynőt” Honti Hannával. Nem sokat értettem belőle, de tele volt olyan gyerekekkel, mint én. Izgultam, hogy mikor lesz már vége, dehogy érdekelt is engem mi zajlik a vásznon.
Otthon elsőként repültem be az ajtón és menni akartam a nagyszobába. Ekkor a bátyám bekiáltott: Jézuska vigyázz, Edit leskelődni akar! Szomorún elkullogtam, és nem néztem be, pedig megölt a kíváncsiság.
Mindez a csoda véget ért amikor iskolába kerültem. December elején a tanító néni sajnálkozva nézett ránk és azt mondta, hogy nincs se Mikulás, se Jézuska. A szülők teszik oda az ajándékot.
Ez volt a legfájdalmasabb érzés. Átvertek! Hazamentem, elkezdtem kutatni és megtaláltam! A kis rezsót, rá a kis nyeles lábast, fazekat a szekrény aljában eldugva. Én, a mindig kotnyeles, nem szóltam senkinek, csak vártam és imádkoztam, hogy ne azt kapjam karácsonyra.
Mikor megláttam a fa alatt a nagy ajándékot, félve bontottam ki. Ott volt benne minden kellék a főzéshez. A rezsó, a nyeles lábas… Édesanyám nem értette, hogy miért nem örültem úgy neki. Hiszen tudta, hogy ez a vágyam, hónapokkal azelőtt írtam a Jézuskának a levelet!!!
Majd elmondtam, hogy én már tudom. Tudok mindent erről. A tanító néni elmondta!!!! Anyukám megsimogatta a fejem megölelt és csak annyit mondott: Várhatott volna! Ráértél volna még felnőni!
Szomorúan lehajtott fejjel nézegettem az oly hőn várt ajándékaimat. És ha nem kaptam volna semmit csak egy csomag Csokis Mackó sajtot, üdv rivalgva rohantam volna körül a szobát, hogy de igen!!!!! Van Jézuska!!!!
A fiam 9 éves kora körül kezdte firtatni ezt a Jézuska dolgot. Lillus 7 éves volt és esdeklőn nézett rám, hogy mondjak valami bíztatót, már ő is hallotta a rémhírt, hogy nincs!
Azt mondtam, amit Szilágyi Ilditől tanultam: Aki hisz benne, annak van, aki nem hisz annak nincs. Hogy jönne olyan helyre, ahol nem látják szívesen?
Eltelt 12 év és a fiam szólt, hogy „Anya! Én hiszek a Mikulásban!” Rám kacsintott, kitette a cipőjét, majd felment aludniJ)))!
 
Szóval az ajándék kérdése itt marad, de azért Te is tudod, hogy nem kívül kell villogni. A belső fény örök emlék marad! A külső csak perceket ad!
Boldog karácsonyt!

dsc06231.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.