Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 példa a szex gyógyító hatására...

2016.08.21

Tóth Andrea infekciókontroll nővér írását olvashatod a csapatomból, a Napsugaraktól. Használd épülésedre! Amivel nem értesz egyet, azt pedig tudod: Rakd fel a kis polcra az elmédben. Majd később az idő megválaszolja:)!

 

 

11072184_10203936159459657_4322778547090719755_n.jpg

Az egészség a WHO megfogalmazása szerint testi, lelki és szociális jólét állapota. Nos, egy kicsit tegyük félre a tabuk és gondolkozzunk felnőtten és egészségtudatosan. Sajnos felnőttként gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy napi szinten mindenkinek szüksége van az ölelésre, a  törődésre, érintésre, kényeztetésre.  Az érintésből és simogatásból sosem lehet elegünk (még akkor sem, ha nem feltétlenül mindig végződik szerelmeskedéssel), hiszen lelki és ezáltal testi egészségünk múlik rajta. Mi több, a különböző betegségek megelőzése mellet a szex gyógyíthat is.  A rendszeres szexuális élet (inkább partnerrel, vagy akár anélkül) sokkal több mindenre van jótékony hatással, mint azt elsőre gondolnánk.
A szex során a testüket, míg a szeretkezés során a Lelkünket is megosztjuk a társunkkal, partnerünkkel....

A szex minimum 11 gyógyító hatása:

1. Ízületi fájdalmak: a rendszeres szeretkezés átmozgatja az ízületeket, felgyorsítja a vérkeringést az ízületekben és az ízületi tokban, ami kimossa  az izmokban és ízületekben felhalmozódott salakanyagokat. A mozgás hatására ízületi folyadék keletkezése fokozódik. Arról nem is beszélve, hogy az orgazmus közben felszabaduló endorfinnak fájdalomcsillapító hatása van, mivel az orgazmus pillanatában a fájdalomküszöb módosul és a tűréshatár több, mint 70%-kal megemelkedik.

2. Felső légúti hurutok /megfázás/: a forró tea és takaró helyett, húzzuk magunkra párunkat. Egy intenzív szex után felmelegszik a test, emelkedik a vérnyomás, felgyorsul a vérkeringés és az immunrendszer gyorsabban elbánik a kórokozókkal. Igazi belső, jótékony "láz" keletkezik. A felgyorsult légzés pedig segít kitisztítani a légutakat.

3. Levertség, depresszió:  Ha sikerül elkezdeni, akkor "nyert ügyetek van!" Ugyanis a szex során endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, ami megszünteti a nyomottság érzést. Az oxitocin pedig, ami az izom összehúzódást serkenti, segít levezetni az agressziót.

4. Stresszoldó: Ha egymásra tudtok hangolódni, akkor kiváló területre koncentrálódik energiátok. A szex feszültségoldó hatása is bizonyított. Segít megszüntetni az idegi, pszichológiai és izom feszültségeket. Mi több, szexuális izgalom során szervezetünkben pozitív stressz állapota áll be, aminek hatására adrenalin és cortizol szabadul fel. Ez ugyancsak csökkenti a depressziót.

5. Szív és keringési rendszer:  a szex fokozza a vérkeringést, mivel  az izgalmi állapotban megnövekszik a vérbőség, különösen az erogén zónák tájékán. A szív saját ereire gyakorolt hatása is jótékony.

6. Pihenés, alvás: A felszabadult örömhormonok elárasztják a szervezetet. A szex nyugtat és ezáltal az alvászavarral küszködőkre is igen pozitív a hatása.

7. Testsúlykontroll: A fokozott izommunkának köszönhetően a szex fogyaszt! Egy harminc perces, intenzív együttlét alatt, akár 300 kalóriától is megszabadulhatunk. Szóval mekkora hegyet is szeretnétek a fogyáshoz megmászni? ;-)

8. Női nemi ciklus: A bekövetkező orgazmus a méh izmát (is) erőteljesen összehúzza. Szabályozza a pajzsmirigy működését, a menstruációt és kedvező hatással van a termékenységre is. Bizonyított tény, hogy ha a pajzsmirigy alul működik, a libidó is kisebb.

9. Kültakaró, bőr: A fokozott keringés, által a bőr vérellátása is javul, feszesebb és hidratáltabb, kevésbé ráncos lesz.

10. Emlékezőképesség, memória: a rendszeres szex karbantartja a memóriát. Egy amerikai tanulmány mutatott rá arra, hogy a tanulás közben végzett önkielégítés pozitívan befolyásolja a koncentrációs képességet, valamint az orgazmus során felszabaduló energia ösztönzőleg hat a siker utáni vágyra. A felfokozott vérkeringés pedig az agyi erek állapotára is kondicionáló hatású. A hormonoknak és felszabadult anyagoknak köszönhetően különböző kutatások kimutatták, hogy fejfájás csillapító hatása kifejezetten hatékonyabb, mint a gyógyszereknek, kemikáliáknak. Valamint fejfájás megelőző is.

11: Immoduláció: A szex, szeretkezés során a normál kórokozó flórák cseréje is megtörténik. Így erősítve egymás immunrendszerét. Bekerül a mikroorganizmus, azonosítja az immunrendszer, majd ellenanyagokat termel, valamint emlékező memória ellenanyagokat. Így a következő szex, szeretkezés során már az immunrendszer is emlékezik a társunkra, partnerünkre. De nem kártékony pirogén lázzal.

Mindezeket átgondolva, tehát érdemes rendszeresen olyan programokat vagy napokat beiktatnunk, amikor elegendő időt szánhatunk a szexre, szeretkezésre, kényeztetésre, titkos fantáziáink beteljesítésére, mert hiszen ezzel egészségünket védjük és javítjuk, esetleg visszaszerezzük..... ;-)

Tóth Andrea
diplomás ápoló
infekciókontroll nővér