Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az a csodálatos KÖLES

2011.11.05

 

KÖLES
Gabonanövény, némely feltevés szerint a magyarság legrégebben ismert gabonája.
A gabonák fiatal energiát adnak, mert a fejlődési ciklusuk elején járnak, csírázni képesek és növénnyé növekedni. Amikor elfogyasztjuk őket, támogatják a vállalkozó szellemet és sokkal lelkesebbnek és új kihívásokra késznek érezzük magunkat tőlük. Ez a tiszta életerő segíti a tiszta gondolkodást, a szükséges irány megérzését. Tartós fogyasztása fiatalon, nyitottan tart és közel érezzük magunkat a fiatalokhoz. Segítenek rugalmasnak és alkalmazkodónak maradni.
Kenyérértékű kásanövény. A magyar köles szó ugor kori eredetű. A köles a sztyeppi népek kedvelt, olykor egyedüli gabonája. Rövid tenyészidejű (80–120 nap), kevés gondozást kíván. A Kárpát-medencében letelepedő magyarok is termesztették a kölest. Évszázadokig néptáplálék volt Mo.-on. Hántolt magját elsősorban kásaként fogyasztották.
Nagy jelentősége volt a folyók mellett, vízjárta, mocsaras területeken, ahol tavaszi áradások után a kipusztult búza helyén bőven termett.
A köles kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles sokat segíthet a tüdő különböző betegségeiben (hörgőgyulladás, asztma), mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
Nincs GLUTÉN (sikér) tartalma, így az erre allergiások is fogyaszthatják. Lúgosító hatású. Jót tesz a köszvényes, sok hústól elsavasított betegnek. Könnyen emészthető, enyhén édes ízű. Nyirkos hidegben melegítő hatású. Koleszterin csökkentő és rákellenes hatású (fitinsav tartalom miatt) A vese- és hólyaggyulladás esetén jótékony hatású. Erősíti a fogainkat, csontunkat, rugalmassá teszi a bőrt, az erek falát és a kötőszöveteket.
Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat:
  • Lúgosító hatású: visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
  • candida betegek étrendjében fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
  • szabályozza a vércukorszintet
  • helyreállítja az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája
  • A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést
  • Testsúlycsökkentő-, és karbantartó, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét.
  • Ezért az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. Cukorbetegség esetén javasolt.
  • A kovasav tartalom csökken a kor előrehaladtával, ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kölesben magas a kovasav tartalom. Javasolt ezekben az esetekben az étrendbe beépíteni.
  • A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.
  • A kölesben lévő kovasav tartalom segíti, megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
  • Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. A legtöbb ásványanyag tartalmú gabonánk, képes kiegyenlíteni az ásványanyag veszteségünket.
  • Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
  • Könnyen emészthető, nem hizlal.
Mit kezdjünk a kölessel a konyhában?
Az üres kevés értékkel bíró fehér rizs helyett használható.
A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe.
Levesek, gabona köretek, egy tál ételek, desszertek készíthetőek a kölesből.
Felhasználás előtt ugyanúgy, válogassuk át, alaposan mossuk meg.
Főzés háromszoros mennyiségű vízben. Fogyasztható köretként vagy főételként. Könnyen emészthető, nem puffaszt.
Gyors felhasználásra példa:
A főtt köleshez hozzáadok aszalványokat, Rizs szirupot, citromlevet, kicsi fahéjat, és tovább főzöm néhány percig.
Tartós energiát ad, jóllakottságot. Nem hizlal.
GYERMEKEK RÉSZÉRE
Kicsi gyermekek szoptatás utáni első eledele a lágyra főzött köles bevezetésnek. Ezután lehet variálni, hozzáadni sütőtököt puhára főzve kölessel együtt, illetve almát puhára főzve kölessel együtt.
KÖLESTEJ: 1 csésze főtt kölest felfőzök 4-5 csésze vízzel, majd turmixolom.
DESSZERTEK:
Köleses vanília puding: 1 csésze kölestejet felforralok Rizssziruppal (hogy kellemes édes ízű legyen) és 1 teáskanál vaníliaporral (nem baj, ha nincs, vaníliarúd kikapart belseje is jó), majd 1 evőkanál feloldott kukoricakeményítővel besűrítem. Kicsi citromhéjat reszelhetsz rá.
Köles ágyon sült alma: 1 csésze kölest megfőzök 3 csésze almalében 1 csipet sóval. A tepsi aljára tesszük a főtt kölest, fakanállal ellapogatjuk. Erre teszünk kb. 2 kg almát hámozva, kockára vágva. A sütőben addig sütjük, míg az almák megpuhulnak.
 
Almás köles puding: 1 csésze kölest megfőzünk 3 csésze almalében 3 db almával 1 csipet sóval. Ha szükséges Rizssziruppal ízesíthetjük még.
 
UZSONNÁRA, 10 ÓRAIRA
 
Köleses palacsinta petrezselymes tofu krémmel: 20 dkg főtt köleshez adunk 2 dl vizet, és pépesre mixeljük. Hozzáadunk 15 dkg lisztet (70% teljes őrlésű, 30% fehér liszt), 1 mokkáskanál tengeri sót, 1 tasak alumíniummentes sütőport. 10 percig állni hagyjuk, majd kisütjük a palacsintasütőben.
Petrezselymes tofukrém: 30 dkg tofu, 1 dl víz, 1 mokkáskanál tengeri só, ½ citrom leve, 1 kicsi vöröshagyma apróra darabolva, 1 csokor petrezselyem apróra darabolva. Mindezeket mixeljük. Mehet a palacsintába.
 
Főtt köles golyók pirított olajos magvakban
 
Köles krokett: 1 csésze főtt köles, 1 szál sárgarépa reszelve, 1 szelet sütőtök reszelve, 1 fej vöröshagyma reszelve, pici tengeri só. A hozzávalókat összekeverem, gombócokat készítek belőle, és egy kicsit kiolajozott tepsiben kisütöm őket.
 
 
LEVES
 
Édes zöldséges köles leves:(relaxáló, nyugtató, lazító hatású édes leves):
½ csésze köles
½ csésze édesburgonya darabolva (elmaradhat)
½ csésze sárgarépa darabolva
½ csésze finomra vágott hagyma
4-5 rózsa karfiol
Megmossuk a kölest, felvágjuk a zöldségeket. Háromszoros vízzel föltesszük főni a hozzávalókat, miután forrásba hoztuk, kicsi lángon 25-30 percig készre főzzük.
 
Különféle levesekben tészta helyett főtt köles betét.
 
KÖRET
 
Köles mandulával: 1 csésze megmosott kölest vastagtalpú edénybe öntünk ½ csésze mandulával (előtte levettük a héját). 3 csésze vízzel és 1 csipet sóval főzni kezdjük, ha forr a víz, alacsony lángra vesszük, és közepes lángon 30-35 percig pároljuk.
Zöldséges köles: Tegyük a zöldségeket a következő sorrendben a vastagtalpú edény aljára: ¼ csésze kockára vágott hagyma, ½ csésze karfiol rózsáira szedve, ¼ csésze káposzta 1 cm-es csíkokra vágva, 1 csésze sütőtök nagy darabokra vágva. A megmosott 1 csésze kölest a tetejére szórjuk, hozzáöntünk 5 csésze vizet, 1 csipet tengeri sót. Lefedjük, és alacsony lángon főzzük 30-35 percig forrástól számítva. Ízlés szerint fűszerezzük.
Hamis burgonya püré (kölesből):Az olajon 1 csipet sóval üvegesre pirítok 2 fej kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a rózsáira szedett karfiolt (kb. 1 fél karfiol). Felöntöm 3 csésze vízzel, és hozzáadom az 1 csésze kölest. Ha kész, pürésítem, így olyan lesz az állaga, mint a krumplipürének.
Sütőtökös köles: Vastagtalpú edényben pirítjuk a megmosott 1 csésze kölest 3 percig, majd hozzáadjuk 1 csésze sütőtököt (kockára vágott), 1 teáskanál sót és 3 csésze vizet. Kb. 40 percig főzzük.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szeged Londoni krt

(Borsi Ilona, 2014.10.06 22:09)

A köles gyorsan meg fő és levesbe is nagyon finom tészta helyett az a lényeg ,hogy meleg vízzel két kézzel össze dörzsölni ne legyen keserű

SZEGED LONDONI KRT

(Borsi Ilona, 2014.10.03 23:45)

1bögre köles melegvízben jó alaposan megmosom 2 bögre tej 2 bögre víz édesítőszer mazsola .vagy bármilyen aszalt gyümölcs amikor kihült 4 tojás sárgáját belekavarom a 4 tojás fehérjét felverem azt is hozzá adom lehet citrom héját is reszelni bele és vaniliás cukrot is hozzá adni zsírozott lisztes tepsiben öntöm és megsütöm én nagyon szeretem de van hogy tojás és sütés nélkül fogyasztom meglehet vele elözni a megfázást ez biztos hetente leg alább 4 szer fogyasztani

Re: SZEGED LONDONI KRT

(DR.HEM, 2014.10.04 21:12)

Kedves Ilona!
Nagyon köszönöm, ez igazán jól hangzik! Mindenképen kipróbálom, csak tej helyett zabtejjel. Valahogy így csinálta za Édesanyám is, csak már nem emlékszik.
Jelzem, ha elkészült, hogy hogyan fogadta a családom:)!
A betegség megelőzésben pedig teljesen egyetértek. Ma is diétához fordulok, ha valaki beteg itthon. Olcsó, gyors és nem árt! Enni meg csak kell... De nem mindegy, hogy mit!

SZEGED LONDONI KRT

(Borsi Ilona, 2014.09.23 17:47)

NAGYON EGÉSZSÉGES ÉS FINOM ÉN SZOKTAM KÉSZÍTENI KÖLES KÓKOT MAZSOLÁVAL ÉN MINDIG AKKOR VÁSÁROLOK AMIKOR AKCIÓS ÍGY NEM TARTOZIK A DRÁGA ÉLELMISZEREKHEZ MIVEL NAGYON SZAPORA ÉN EGY NÉGY ARÁNYBA KÉSZÍTEM

Re: SZEGED LONDONI KRT

(DRHEM, 2014.09.23 20:10)

Kedves Ilona! Nagyon örülök, hogy megosztottad a tapasztalatodat!!! Szívesen fogadom a konkrét receptedet a köleskókról. Minden népszerűsítés életeket menthet, hiszen a köles hihetetlen magas tápanyagtartalmú a többi élelmiszerhez.

Re: Re: SZEGED LONDONI KRT

(Borsi Ilona, 2014.10.04 00:26)

SOK BETEGSÉGET MEGLEHET VELE ELÖZNI GYEREKEKNEK FŐLEG NAGYON JÓ CSAK HOZZÁ KELLENE SZOKTATNI ŐKET ÉN MÁR NEM AJÁLLOM SENKINEK MERT A SZOMSZÉD ASSZONYOM IS INKÁBB GYÓGYSZEREKET SZED MARÉK SZÁMRA PEDIG SOKAT LEHETNE AZ EGÉSZSÉGEN JAVÍTANI DE KI SE PROBÁLJA PEDIG ÉN RÁ AKARTAM SZOKTATNI NEM ÍROM MIT SZOKOTT MONDNI AMIKOR ESZEM DE ENGEM NEM ZAVAR ÉN A LEHETŐ LEGJOBB ÉTVÁGGYAL ESZEM INKÁBB MINT BÁRMI FÉLE SZALÁMIT

Re: Re: SZEGED LONDONI KRT

(Borsi Ilona, 2014.10.04 00:29)

SOK BETEGSÉGET MEGLEHET VELE ELÖZNI GYEREKEKNEK FŐLEG NAGYON JÓ CSAK HOZZÁ KELLENE SZOKTATNI ŐKET ÉN MÁR NEM AJÁLLOM SENKINEK MERT A SZOMSZÉD ASSZONYOM IS INKÁBB GYÓGYSZEREKET SZED MARÉK SZÁMRA PEDIG SOKAT LEHETNE AZ EGÉSZSÉGEN JAVÍTANI DE KI SE PROBÁLJA PEDIG ÉN RÁ AKARTAM SZOKTATNI NEM ÍROM MIT SZOKOTT MONDNI AMIKOR ESZEM DE ENGEM NEM ZAVAR ÉN A LEHETŐ LEGJOBB ÉTVÁGGYAL ESZEM INKÁBB MINT BÁRMI FÉLE SZALÁMIT

4225 Debrecen

(HEM, 2011.12.07 21:59)

Icus! Azt az ebédet Bartha Erzsike csinálta és Bora Ildi. De csak hasraütésből. Emlékszem én is kértem a receptet. Megkérdezem és felrakjuk ide a receptek közé!

Recept keresés

(Törőné, 2011.12.07 15:51)

Köszönjük szépen a recepteket.
A kerekestelepen megtartott rendezvényen nagyon finom zöldséges köles volt az ebéd.
Nem tudja véletlenül valaki hogyan készült?